کمشنوایی و تنهایی؛ دو عامل خطر پنهان در ابتلا به زوال حافظه
نکات خواندني
بزرگنمايي:
سیاست و بازاریابی - ایسنا / یک گروه پژوهشی از دانشگاه ژنو (UNIGE) نشان داده است که کمشنوایی همراه با احساس تنهایی، روند زوال شناختی در سالمندان را تسریع میکند. یک مطالعه گسترده اروپایی ارتباط قوی بین کمشنوایی، تنهایی و افت حافظه را آشکار کرده است. پژوهشگران دانشگاه ژنو دریافتند سالمندانی که دچار مشکلات شنوایی هستند و همزمان احساس تنهایی میکنند، فارغ از میزان واقعی انزوای اجتماعی با سرعت بیشتری دچار زوال شناختی میشوند.
مشکلات ارتباطی، کاهش هوشیاری و دشواریهای روزمره، همگی کمشنوایی را به یک چالش بزرگ تبدیل میکنند. با گذر زمان، این مشکل میتواند به یک عامل خطر مهم برای زوال شناختی نیز بدل شود. گروه دانشگاه ژنو با تحلیل دادههای 33 هزار سالمند در سراسر اروپا، تاثیر همزمان کمشنوایی و احساس تنهایی بر حافظه را بررسی کردند. نتایج این تحقیق نشان میدهد کمشنوایی بهویژه در افرادی که احساس تنهایی دارند، باعث تشدید زوال شناختی میشود، حتی اگر این افراد واقعا در انزوای اجتماعی نباشند. این یافتهها بر اهمیت مراقبت زودهنگام و پیشگیرانه از شنوایی تاکید دارند.
بازار ![]()
گروهی مشترک از دو آزمایشگاه «روانشناسی رشد در طول زندگی» و «پیری شناختی» دانشگاه ژنو، بررسی کردند که آیا ترکیب مشکلات شنوایی با احساس تنهایی چه تنهایی واقعی و چه احساسی میتواند با افت حافظه سریعتر در سالمندان همراه باشد یا خیر. شاریکلایا لامپراکی، پژوهشگر فوقدکترا و نویسنده اصلی این مطالعه میگوید: این یک رویکرد نسبتا جدید است. اگرچه برخی مطالعات قبلا به این موضوع اشاره کرده بودند، اما تحقیقات بسیار کمی بهطور جدی به بررسی این رابطه پرداختهاند.
برای انجام این تحلیلها، پژوهشگران از دادههای مطالعه بزرگ بررسی سلامت، پیری و بازنشستگی در اروپا استفاده کردند که یک مطالعه طولی است که از سال 2002 برای بررسی سلامت و پیری اروپاییهای بالای 50 سال آغاز شده است.
آندریاس ایله، استادیار و مدیر این مطالعه توضیح میدهد: ما دادههای 12 کشور اروپایی از جمله سوئیس را بررسی کردیم که در مجموع شامل 33 هزار نفر میشود. هر دو سال یکبار، از این افراد درباره جنبههای مختلف زندگی روزمره مانند فعالیتها، ارتباطات اجتماعی و برداشتهای شخصی نظرسنجی میشود و همچنین با آزمونهای استاندارد شده، عملکردهای شناختی مانند حافظه اپیزودیک آنها ارزیابی میشود.
محققان دانشگاه ژنو سه الگوی متمایز مرتبط با احساس تنهایی شناسایی کردند: افرادی که هم منزوی هستند و هم احساس تنهایی میکنند؛ افرادی که منزوی نیستند اما باز هم احساس تنهایی دارند و افرادی که منزوی هستند اما احساس تنهایی نمیکنند.
دانشمندان سپس بررسی کردند که آیا این الگوهای مختلف باعث تفاوت در سرعت زوال شناختی میشوند یا خیر و آیا کمشنوایی میتواند این روند را تشدید کند. ماتیاس کلیگل، استاد آزمایشگاه پیری شناختی دانشگاه ژنو و یکی از نویسندگان مقاله میگوید: ما دریافتیم که افرادی که از نظر اجتماعی منزوی نیستند اما احساس تنهایی میکنند، وقتی دچار کمشنوایی میشوند، روند زوال شناختیشان شتاب میگیرد.
این یافتهها بر اهمیت توجه همزمان به مشکلات شنوایی و جنبههای اجتماعی و احساسی افراد برای پیشگیری از زوال عقل تاکید دارد. این موضوع بهویژه برای افرادی که از نظر اجتماعی منزوی نیستند اما احساس تنهایی دارند بسیار حیاتی است. در این موارد، مداخلات ساده مانند استفاده از سمعک میتواند آنها را بیشتر در زندگی اجتماعی درگیر کند و از سلامت شناختیشان محافظت کند.
لینک کوتاه:
https://www.siasatvabazaryabi.ir/Fa/News/781432/