سیاست و بازاریابی

آخرين مطالب

راز 1000 ساله دهمین ستارهٔ درخشان آسمان فاش شد نکات خواندني

راز 1000 ساله دهمین ستارهٔ درخشان آسمان فاش شد
  بزرگنمايي:

سیاست و بازاریابی - ایسنا / ستاره‌شناسان با مشاهده‌ همراه مخفی ستاره «ابط‌الجوزا» به راز 1000 ساله تغییر روشنایی آن پی بردند.
ستاره‌شناسان پس از مدت‌ها انتظار سرانجام همراه ستاره معروف «ابط‌الجوزا»(Betelgeuse) را مشاهده کردند. این ستاره همراه در یک مدار فوق‌العاده نزدیک به دور ابط‌الجوزا می‌چرخد که می‌تواند یکی از اسرار دیرینه آن را توضیح دهد. با وجود این، ستاره همراه محکوم به فناست و گروه پژوهشی پیش‌بینی می‌کنند که ابط‌الجوزا در عرض چند هزار سال آینده آن را خواهد بلعید.
بازار
به نقل از اسپیس، این واقعیت که ابط‌الجوزا یکی از درخشان‌ترین ستاره‌های آسمان است که با چشم غیر مسلح دیده می‌شود، آن را به یکی از شناخته‌شده‌ترین اجرام آسمانی تبدیل کرده است. از زمانی که اولین ستاره‌شناسان به بررسی این ستاره در آسمان شب پرداختند، از این واقعیت که روشنایی آن در دوره‌های 6 ساله تغییر می‌کند، گیج شده‌اند اما اکنون این معما حل شده است.
کم نور شدن 6 ساله این ابرغول سرخ‌رنگ را نباید با رویدادی که به کاهش شدید روشنایی آن در طول سال‌های 2019 و 2020 منجر شد و علاقه شدیدی را در سراسر جهان برانگیخت، اشتباه گرفت. کم‌نور شدن آن قدر غیرمنتظره بود که برخی از دانشمندان را به یک نظریه جدید سوق داد مبنی بر این که کم‌نور شدن می‌تواند نشانه‌ای از نزدیک شدن ابط‌الجوزا به انفجار ابرنواختری باشد که روزی پایان عمر آن را رقم خواهد زد.
این گمانه‌زنی درباره ابرنواختر کاملاً درست بود. گذشته از این، اگرچه ابط‌الجوزا تنها حدود 10 میلیون سال قدمت دارد اما این واقعیت که 700 برابر خورشید است، به این معناست که سوخت هسته‌ای خود را بسیار سریع‌تر از ستاره 4.6 میلیارد ساله ما سوزانده است. این بدان معناست که مرگ ابرنواختری آن احتمالاً نزدیک است. با وجود این در سال 2023، رویداد کم‌نور شدن با ابر غول‌پیکر و مبهم غبار که از ابط‌الجوزا ساطع می‌شود، توضیح داده شد.
اگرچه معمای کم‌نور شدن حل شد اما این رویداد علاقه‌ تازه‌ای را به این ستاره‌ همیشه آشنا و دهمین ستاره‌ درخشان آسمان شب برانگیخت. این علاقه‌ تازه، تمایل ستاره‌شناسان را به حل کردن مسئله کم‌نور شدن دوره‌ای منظم‌تر اما نه چندان چشمگیر ابط‌الجوزا نیز شامل می‌شد.
ابط‌الجوزا یک دوره اولیه تغییرپذیری دارد که حدود 400 روز طول می‌کشد و همچنین یک دوره دوم و طولانی‌تر کم‌نور شدن دارد که حدود 6 سال زمان می‌برد. برخلاف رویداد کم‌نور شدن که تنها چند سال دانشمندان را شگفت‌زده کرد، ضربان منظم ابط‌الجوزا بشریت را برای هزاران سال گیج کرده است.
دانشمندان هنگام بررسی داده‌های بایگانی‌شده، این نظریه را مطرح کردند که تغییرپذیری 6 ساله ابط‌الجوزا می‌تواند کار یک ستاره همراه پنهان باشد. با وجود این، بررسی‌های عمیق‌تر که با «تلسکوپ فضایی هابل» و «رصدخانه فضایی پرتو ایکس چاندرا» انجام شدند، دانشمندان را در یافتن یک ستاره همراه دست خالی گذاشتند.
«استیو هاول»(Steve Howell) دانشمند «مرکز تحقیقات ایمز» ناسا بدون هیچ گونه نگرانی، سرپرستی گروهی از اخترفیزیکدانان را بر عهده گرفت که با «تلسکوپ جمینای»(Gemini telescope) و تجهیزات موسوم به «آلوپک»(Alopeke) به بررسی ابط‌الجوزا پرداختند.
هاول گفت: توانایی تلسکوپ جمینای در به دست آوردن وضوح زاویه‌ای بالا و کنتراست‌های شدید، امکان شناسایی مستقیم همراه ابط‌الجوزا را فراهم کرد. مقالاتی که همراه ابط‌الجوزا را پیش‌بینی می‌کردند، معتقد بودند که احتمالاً هیچکس هرگز قادر به تصویربرداری از آن نخواهد بود.
آلوپک از روشی در نجوم به نام «تصویربرداری نقطه‌ای» استفاده می‌کند که از زمان‌های نوردهی کوتاه برای حذف اعوجاج تصاویر ناشی از جو زمین بهره می‌برد. این امر، قابلیت وضوح بالا را به تلسکوپ جمینای داد تا برای اولین بار همراه کم‌نور ابط‌الجوزا را شناسایی کند.
هاول و همکارانش توانستند کاری بیش از تصویربرداری از ستاره همراه ابط‌الجوزا انجام دهند. همچنین، آنها توانستند برخی از ویژگی‌های آن را شناسایی کنند.
این گروه پژوهشی معتقدند که ستاره همراه ابط‌الجوزا، جرمی حدود 1.5 برابر خورشید دارد و یک ستاره داغ آبی-سفید است که در فاصله‌ای معادل چهار برابر فاصله بین زمین و خورشید - که برای ستاره‌های دوتایی نسبتاً نزدیک است - به دور ابط‌الجوزا می‌چرخد. این بدان معناست که این ستاره در جو گسترده ابط‌الجوزا قرار دارد. این اولین باری است که یک ستاره همراه تا این حد نزدیک به یک ابرغول قرمزرنگ شناسایی می‌شود.
همچنین، این گروه پژوهشی یک نظریه را مطرح کردند مبنی بر این که ستاره هنوز سوزاندن هیدروژن را در هسته خود آغاز نکرده است. سوزاندن هیدروژن در هسته، فرآیندی است که طول عمر اصلی یک ستاره را تعریف می‌کند. بنابراین، به نظر می‌رسد منظومه ابط‌الجوزا از دو ستاره تشکیل شده است که در دو پایانه مخالف عمر خود قرار دارند؛ با وجود این که هر دو ستاره به طور هم‌زمان تشکیل شده‌اند.
دلیل چنین رویدادی این است که ستاره‌های بزرگتر و پرجرم‌تر نه تنها سوخت هسته‌ای خود را سریع‌تر می‌سوزانند، بلکه هم‌جوشی هیدروژن به هلیوم را نیز زودتر آغاز می‌کنند اما در این مورد، تأخیر به این معنی نیست که ستاره‌ همراه ابط‌الجوزا عمر طولانی خواهد داشت زیرا گرانش شدید ابط‌الجوزا احتمالاً ستاره‌ کوچکتر را به درون خود می‌کشد و آن را می‌بلعد.
این گروه پژوهشی تخمین زده‌اند که این رویداد هم‌نوع‌خواری احتمالا ظرف 10 هزار سال آینده رخ خواهد داد. با وجود این، ستاره‌شناسان در نوامبر 2027 که همراه ستاره‌ای ابط‌الجوزا به حداکثر جدایی از ابرغول سرخ برسد، نگاهی دیگر به آن خواهند انداخت.
این پژوهش فراتر از پیامدهای خود برای شناسایی ابط‌الجوزا و همراه نگون‌بخت آن، اطلاعات بیشتری را به دانشمندان درباره این موضوع می‌دهد که چرا ابرغول‌های قرمزرنگ در طول سال‌های متمادی دچار تغییرات دوره‌ای در روشنایی می‌شوند.
هاول گفت: این کشف نهایت چیزی بود که می‌توان با تلسکوپ جمینای در تصویربرداری با وضوح زاویه‌ای بالا انجام داد. این کشف اکنون در را به روی سایر رصدهای مشابه باز می‌کند.
این پژوهش در «The Astrophysical Journal» به چاپ رسید.

لینک کوتاه:
https://www.siasatvabazaryabi.ir/Fa/News/781502/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اپل و سامسونگ نه؛ یک شرکت چینی بزرگ‌ترین برند بازار موبایل هند است

راز 1000 ساله دهمین ستارهٔ درخشان آسمان فاش شد

پیشرفت خیره‌کننده؛ نمایشگر گلکسی زد فولد 7 تا 500 هزار بار بدون مشکل باز و بسته می‌شود

11 نوع مختلف از چاقی شناسایی شد

حتی ابزار جدید ویندوز 11 هم عملکرد بی‌نقصی در انتقال فایل‌ها ندارد

نقاط قرمز مرموز کیهان، کهکشان نیستند

گوشی جدید گوگل با طراحی بسیار جذاب رؤیت شد؛ رقیب جدی آیفون و گلکسی

تاثیر جالب توجه 2 واکسن بر جلوگیری از زوال عقل

بازی Ghost of Yōtei روی PS5 لودینگ‌های فوق‌العاده سریعی خواهد داشت

نور، بارداری زنان را تهدید می‌کند

5 گوشی برتر مخصوص بازی؛ انتخاب حرفه‌ای‌ها برای گیمرها

معرفی بیماری‌های روانی ناشی از تعامل با هوش مصنوعی

پیکر پاک مادر سردار راز 21 با حضور نماینده ولی فقیه و مدیرکل بنیاد مازندران در ساری تشییع شد

بازی Assetto Corsa بدون هیچ هشدار قبلی از فروشگاه پلی استیشن حذف شد

«اوپن‌ای‌آی» و «گوگل» از ریاضی‌دانان پیشی می‌گیرند اما از یکدیگر نه!

پچ بعدی Days Gone Remastered منتشر شد

تخم مرغ از آنچه فکر می‌کردیم مفیدتر است

نسخه جدید iOS ویژگی‌های منحصربه‌فردی برای آیفون تاشو خواهد داشت

نسل جدید گوشی پرفروش شیائومی احتمالا شارژدهی بسیار خوبی خواهد داشت

عکس روز ناسا از همکاری انفجاری دو ستاره

پدر شهیدان والامقام «سراج» به لقاءالله پیوست

تشخیص زودهنگام بیماری گیاهان با هوش مصنوعی

جلسه شورای راهبری تحول اداری بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد

مشخصات تب A11 لو رفت؛ تبلت «ارزان» جدید سامسونگ

کشف یک منبع انرژی غیر منتظره در یک منظومه نادر

ایدئال برای گیمرها؛ گوشی پرچمدار جدید ردمجیک بسیار قدرتمند خواهد بود

نوع جدیدی از امواج در مشتری کشف شد

تاکید بر ارتباط مستمر و هدفمند با خانواده شهدای تروریستی

بازدید میدانی رئیس پشتیبانی بنیاد شهید و امور ایثارگران استان از گلزار شهدای نیمروز

انتشار شماره جدید «نشریه خط زندگی»+ فایل

شیائومی باز هم قاتل پرچمدار می‌سازد؛ این بار با دوربین تله‌فوتو پیشرفته

رصد یک جرم مرموز به دور نپتون

دستورالعمل اجرایی فعالیت تشکلهای شاهد و ایثارگر به استانها ابلاغ شد

زندگی شهدا با جزئیات روایت‌گری خواهد شد/ شهدا از اصل نظام صیانت کردند

علت پیروزی ما انسجام و وحدت بین مردم بود

خون پاک شهدا مایه عزت و افتخار برای ملت ایران شد / ویژگی‌های اخلاقی شهدا باید ثبت و ضبط شود

این گوشی جدید هم ضدآب است هم فن خنک‌کننده دارد

هوش مصنوعی، محور اصلی مدرسه تابستانی شانزدهم رویان است

بیمه دی با عملکردی سودآور به مجمع رفت/ جهش 85 درصدی سود خالص در سال 1403

هندزفری خوش‌قیمت جدید شیائومی وارد گوش نمی‌شود و متکی‌بر القای استخوانی است!

ده سال پس از ملاقات تاریخی با پلوتو؛ سیاره نهم سابق منظومه شمسی هنوز اسرار بسیاری دارد

شیائومی 16 همزمان با آیفون 17 معرفی می‌شود؟

سیاره زحل از آب کم‌چگال‌تر است؛ اما آیا واقعاً روی آب شناور می‌ماند؟

خانواده‌های شهدا ستون‌های عزت و اقتدار ایران‌ هستند

پوکو X8 پرو گوشی قدرتمندی خواهد بود؛ افشای مشخصات پردازنده

فناوری پهپادی در خدمت حفاظت از جنگل‌های حرا/برآورد کربن آبی بدون آسیب به طبیعت

گوشی‌های چینی به باتری 10 هزار میلی‌آمپرساعتی مجهز می‌شوند

امسال نور ماه، مانع رصد شهاب‌های برساوشی است

مصوبه هیئت دولت جهت ارائه خدمات به خانواده شهدای جنگ رژیم صهیونیستی / دستور رییس جمهور برای رفع موانع واردات خودرو جانبازان تا پایان شهوریورماه

تبلت گیمینگ جدید شیائومی با ابعاد جمع‌و‌جور در راه است