راهکار ساده دانشمندان برای خواب بهتر: مصرف میوه و سبزیجات بیشتر
نکات خواندني
بزرگنمايي:
سیاست و بازاریابی - زومیت / خوردن میوه و سبزیجات بیشتر در طول روز، میتواند تنها در عرض یک شب، کیفیت خواب شما را تا 16 درصد بهبود بخشد.
تصور کنید بتوانید تنها با افزودن چند دانه انگور، یک سیبزمینی یا چند توتفرنگی به وعدههای روزانه، کیفیت خواب را بهطرز چشمگیری بهتر کنید. روش پیشنهادی ساده، طبیعی، بینیاز از داروست و میتواند تنها در عرض یک شب، خوابی آرامتر و پیوستهتر برای شما به ارمغان بیاورد. دانشمندان میگویند تغذیهی سالم، نقشی فراتر از سلامت جسم دارد؛ نقشی که تا رختخواب شبانه ادامه پیدا میکند.
بازار ![]()
کیفیت خواب، یکی از عوامل کلیدی در سلامت جسم و ذهن است و راهکارهای بسیاری برای بهبود آن پیشنهاد شده؛ از تنظیم دمای اتاق گرفته تا ورزش منظم. اکنون، مطالعهای تازه که توسط پژوهشگران دانشگاه شیکاگو و دانشگاه کلمبیا انجام شده، نشان میدهد که میان میزان مصرف میوه و سبزی و کیفیت خواب شبانه ارتباط معناداری وجود دارد. گذشته از این، فواید تغذیهای این خوراکیها نیز قابل چشمپوشی نیست.
بهگزارش ساینسآلرت، دکتر اسرا تسالی، پژوهشگر خواب از دانشگاه شیکاگو، میگوید: «یافتههای مطالعه گامی مهم در پرکردن خلأ دانش عمومی دربارهی پیوند میان تغذیه و خواب محسوب میشوند.»
در پژوهش، 34 شرکتکنندهی جوان و سالم بهمدت یک هفته عادات غذایی خود را به ثبت رساندند. سپس با استفاده از ابزارهای پوشیدنی، الگوهای خواب افراد نیز سنجیده شد. پژوهشگران بهویژه بر میزان گسیختگی خواب تمرکز کردند؛ یعنی تعداد دفعات بیدار شدن یا جابهجایی بین مراحل مختلف خواب.
نتایج بهدستآمده نشان داد افرادی که بیشتر میوه، سبزی و کربوهیدراتهای سالم، مانند غلات کامل مصرف کرده بودند، خواب آرامتری را تجربه کردند. به باور تیم پژوهش، فیبر و کربوهیدراتهای موجود در این مواد غذایی، نقش اصلی را در بهبود کیفیت خواب ایفا میکنند.
فیبر و کربوهیدرات نقش اصلی را در بهبود کیفیت خواب ایفا میکنند
مدلسازی آماری پژوهشگران نشان میدهد که مصرف پنج پیمانه میوه و سبزی در روز، میتواند تا 16 درصد کیفیت خواب را بهبود بخشد که به گفتهی تسالی، «بسیار شایان توجه» است. او میافزاید: «چنین تغییری فقط در یک شب ظاهر میشود که واقعاً چشمگیر است.»
البته، دادههای آزمایش بهتنهایی برای اثبات رابطهی علت و معلولی کافی نیستند. عواملی مانند سطح درآمد نیز ممکن است هم بر تغذیه و هم بر خواب اثر بگذارند. بااینحال، یافتهها حاکی از وجود رابطهای معنادار هستند. نتایج پژوهش با مطالعات پیشین در زمینهی تأثیر رژیم غذایی بر کیفیت خواب همخوانی دارد. ارتباط میان تغذیه و خواب منطقی است؛ زیرا سلامت عمومی بدن بهشدت به هر دو عامل وابسته است.
علاوه بر این، احتمال وجود یک چرخهی بازخوردی نیز مطرح میشود: مطالعات گذشته نشان دادهاند که کمخوابی میتواند میل به غذاهای ناسالم را افزایش دهد. این امر نیز میتواند زمینهای برای بررسیهای عمیقتر در مطالعات آینده باشد.
نکتهی مهم این است که عوامل متعددی بر خواب اثر میگذارند؛ از جمله دمای بدن و زمانبندی خواب. از آنجایی که بسیاری از افراد با مشکلات خواب مواجهاند، هر راهکار سادهای که بتواند به بهبود کیفیت خواب کمک کند، ارزش بررسی دارد.
در همین راستا، ماری پیر سنآنژ، متخصص تغذیه از دانشگاه کلمبیا، میگوید: «بسیاری از مردم از من میپرسند آیا غذایی هست که به خواب بهتر کمک کند؟ بله، حتی تغییرات کوچک هم میتوانند مؤثر باشند. این یعنی خواب بهتر کاملاً در اختیار شماست.»
پژوهش در نشریهی سلامت خواب منتشر شده است.
لینک کوتاه:
https://www.siasatvabazaryabi.ir/Fa/News/781209/