سیاست و بازاریابی

آخرين مطالب

اولین موش‌های نر با دو پدر، حالا خودشان پدر شده‌اند نکات خواندني

اولین موش‌های نر با دو پدر، حالا خودشان پدر شده‌اند
  بزرگنمايي:

سیاست و بازاریابی - زومیت / پژوهشگران چینی با قرار دادن دو سلول اسپرم درون تخمک بدون هسته موفق به ایجاد موش‌های سالم و بارور شدند.
برای اولین بار، موش‌های نر دارای دو پدر، توانسته‌اند خود نیز بچه‌دار شوند. یانچانگ وی از دانشگاه جیائو تنگ شانگهای این موفقیت را با قرار دادن دو سلول اسپرم در تخمکی که هسته آن خارج شده بود، به دست آورد. سپس تیم تحقیقاتی از روشی به نام ویرایش اپی‌ژنتیک برای بازبرنامه‌ریزی هفت ناحیه در DNA اسپرم استفاده کرد تا جنین امکان رشد پیدا کند.
از میان 259 رویانی که به موش‌های ماده منتقل شدند، تنها دو فررزند نر زنده ماندند و به سن بلوغ رسیدند که نشان‌دهنده نرخ موفقیت بسیار پایین است. هر دوی این موش‌ها پس از جفت‌گیری با موش‌های ماده، صاحب فرزندانی شدند که از نظر اندازه، وزن و ظاهر کاملاا طبیعی به‌نظر می‌رسیدند.
بازار
ایجاد موش‌هایی با دو پدر بسیار دشوارتر از ایجاد موش‌هایی با دو مادر بوده است. تولد نخستین موش بارور با دو والد مادر، به نام «کاگویا» در سال 2004 گزارش شد.
کاگویا باید از نظر ژنتیکی تغییر داده می‌شد، اما در سال 2022، وی و همکارانش توانستند موش‌های بدون پدر مشابهی را با استفاده از ویرایش اپی‌ژنتیک ایجاد کنند. روش ویرایش اپی‌ژنتیک توالی DNA را تغییر نمی‌دهد. همین روش برای ساخت موش‌های بدون مادر نیز به کار گرفته شد.
دلیل اینکه ایجاد پستاندارانی با دو پدر یا دو مادر چنین دستاورد مهمی محسوب می‌شود، به پدیده‌ای به نام نقش‌گذاری ژنومی مربوط می‌شود. این پدیده به این واقعیت وابسته است که بیشتر حیوانات دو مجموعه کروموزوم دارند: یکی از مادر و دیگری از پدر به ارث رسیده است.
در طول تشکیل تخمک و اسپرم، روی این کروموزوم‌ها برچسب‌های شیمیایی اضافه می‌شود؛ به‌طوری‌که برخی ژن‌ها را فعال و برخی دیگر را غیرفعال می‌کنند. این تغییرات «اپی‌ژنتیک» نامیده می‌شوند، زیرا توالی پایه‌ای DNA را تغییر نمی‌دهند، اما این برچسب‌ها هنگام تقسیم سلول‌ها منتقل می‌شوند و به این ترتیب اثرات آن‌ها می‌تواند تا پایان عمر باقی بماند. نکته مهم این است که نوع برنامه‌ریزی اپی‌ژنتیک در مادران با پدران متفاوت است، یعنی برخی ژن‌ها که در اسپرم فعال (روشن) هستند، در تخمک غیرفعال (خاموش) بوده و بالعکس. این تفاوت‌ها برای رشد طبیعی جنین ضروری است.
در حالت معمول، اگر تخمک دارای دو مجموعه کروموزوم مادری یا دو مجموعه کروموزوم پدری باشد، نمی‌تواند به‌طور طبیعی رشد کند. ژنی که باید در یکی از کروموزوم‌های یک جفت فعال باشد، ممکن است در هر دو خاموش باشد، یا هر دو نسخه از یک ژن ممکن است فعال شوند؛ درحالی‌که باید فقط یکی فعال باشد و همین امر منجر به مقدار بیش از اندازه آن ژن می‌شود.
در مورد کاگویا، پژوهشگران با حذف بخشی از یک ژن توانستند فعالیت کلی ژن‌ها را به حالت طبیعی‌تر نزدیک کنند. اما ایجاد موش‌هایی با دو پدر به تغییرات بسیار بیشتری نیاز دارد.
اوایل سال جاری، تیمی جداگانه در چین با انجام 20 تغییر ژنتیکی برای طبیعی‌سازی فعالیت ژن‌ها، موفق شدند چند موش با دو پدر را تا مرحله بلوغ پرورش دهند، اما این موش‌ها کاملا سالم یا بارور نبودند.
درحالی‌که اصلاح فعالیت ژن‌ها ازطریق تغییرات ژنتیکی برای مطالعه پدیده نقش‌گذاری ژنومی در حیوانات آزمایشگاهی مفید است، این روش در انسان‌ها قابل قبول نیست، به‌ویژه که تاثیرات این تغییرات ژنتیکی به‌طور کامل شناخته شده نیست.
موش‌های نر بالغی که دو پدر دارند و خود نیز صاحب فرزندانی شدند.
وی و تیمش برای روش اپی‌ژنتیک خود، از اشکال تغییریافته پروتئین‌های کریسپر استفاده کردند که معمولا برای ویرایش ژن به کار می‌روند. پروتئین‌های تغییریافته کریسپر نیز مانند پروتئین‌های استاندارد کریسپر قادرند بخش‌های مشخصی از ژنوم را شناسایی کنند. اما هنگامی که این توالی‌ها شناسایی می‌شوند، پروتئین‌های تغییریافته به جای تغییر دادن DNA، برچسب‌های اپی‌ژنتیک را اضافه یا حذف می‌کنند.
هلن اونیل از کالج دانشگاهی لندن می‌گوید مطالعه توصیف‌شده تایید می‌کند که نقش‌گذاری ژنومی بزرگ‌ترین مانع در تولیدمثل تک‌والدی در پستانداران است و نشان می‌دهد که می‌توان بر این مانع غلبه کرد. از‌آنجا که این روش شامل تغییرات ژنتیکی نمی‌شود، از دیدگاه تئوری می‌توان از آن استفاده کرد تا زوج‌های هم‌جنس بتوانند فرزندانی داشته باشند که ازنظر ژنتیکی با آن‌ها ارتباط داشته باشند. با‌این‌حال، نرخ موفقیت باید بسیار بالاتر باشد تا این روش برای استفاده در انسان‌ها مورد بررسی قرار گیرد.
کریستوف گالیچت از موسسه تحقیقات سینزبوری ولکام در بریتانیا می‌گوید با اینکه این پژوهش در زمینه تولید فرزند از والدین هم‌جنس امیدبخش است، به دلیل نیاز به تعداد زیادی تخمک، تعداد زیاد رحم جایگزین و موفقیت پایین، استفاده از آن در انسان غیرممکن به‌نظر می‌رسد.
دلایل متعددی برای نرخ بسیار پایین موفقیت وجود دارد. اول اینکه وقتی دو سلول اسپرم با هم ترکیب می‌شوند، حدود یک‌چهارم جنین‌ها دو کروموزوم Y دارند که باعث می‌شود رشد طبیعی نداشته باشند. همچنین، روش ویرایش اپی‌ژنتیک فقط در تعداد کمی از جنین‌ها توانست هفت محل مورد نظر را به‌طور کامل اصلاح کند و ممکن است در برخی موارد باعث تغییرات ناخواسته در بخش‌های دیگر شده باشد. درحالی‌که احتمالا می‌توان با تغییر بیش از هفت ناحیه، نرخ موفقیت و سلامت حیوانات را بهبود بخشید، در انسان‌ها ممکن است به تغییر نواحی متفاوتی نیاز باشد.
اگر روزی نوزادانی با دو پدر به این روش در انسان‌ها به‌وجود آیند، ازنظر فنی آن‌ها دارای سه والد خواهند بود، زیرا میتوکندری‌های سلول‌هایشان که شامل مقدار کمی DNA است، از اهداکننده تخمک می‌آید.
در سال 2023، تیمی در ژاپن از تولد موش‌هایی با دو پدر خبر دادند که از روش دیگری استفاده کرده بودند که در آن سلول‌های بنیادی موش به تخمک تبدیل شده بودند. با‌این‌حال، مشخص نیست آیا این بچه‌موش‌ها به بلوغ رسیدند یا نه. از سوی دیگر، تاکنون کسی موفق به تبدیل سلول‌های بنیادی انسانی به تخمک نشده است.

لینک کوتاه:
https://www.siasatvabazaryabi.ir/Fa/News/779520/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

برنامه Microsoft Authenticator به‌زودی با رمز عبور خداحافظی می‌کند

عکس روز ناسا از چتر کیهانی

نسخه آزمایشی One UI 8 Watch سامسونگ بالاخره از راه رسید

راز بقای سوسمارهای شب پس از برخورد شهاب‌سنگ به دایناسورها چه بود؟

اختصاصی بانکداری ایرانی؛ گزارش عملکرد شرکت بیمه دی در سال 1403 و چشم‌انداز سال 1404

ویژگی‌های ساعت جدید وان‌پلاس لو رفت؛ رقیب گلکسی واچ

چت جی پی تی با تراشه‌های استیجاری گوگل فعال می‌شود

دیدار فرمانده مرکز مقاومت بسیج بنیاد شهید و امورایثارگران با خانواده شهید کیومرث کوثری مقدم

عرق بریزید و بازی کنید؛ نصب Doom روی دستگاه الپتیکال در باشگاه!

پروژه شناسایی افراد با اسکن چشم، تهدیدی برای حریم خصوصی است

اقدامات معاونت تعاون و امور اجتماعی در پی حملات رژیم سفاک صهیونیستی و آمریکای جنایتکار

کشف یک اندامک جدید درون سلول انسان

عطر معنویت در خانه شهید؛ دیدار فرماندار چابهار با خانواده شهیده سونا دشتی

نشست هم اندیشی اعضای خانه مطبوعات با مدیرکل بنیاد شهید استان ایلام

موفقیت بزرگ زاکربرگ؛ 4 دانشمند برتر OpenAI به متا ملحق شدند

کشف جامعه مادرسالار 4500 ساله در چین

دوربین 200 مگاپیکسلی در گوشی میان‌رده؛ اوپو برنامه‌های بزرگی دارد

ریاضی‌دانان ساختاری چهاروجهی ساخته‌اند که همواره روی یک وجه به تعادل می‌رسد

باز کردن نقشه در Death Stranding 2 می‌تواند باعث خاموشی PS5 شود

کشف گروه خونی بسیار کمیابی که تاکنون فقط در یک نفر دیده شده است

استیم در حال مقابله با انتشار آثار دزدیده شده از پلتفرم‌های دیگر است

بهترین بازی سری Hitman از نگاه بازیگر نقش مأمور 47

آبشارهای شنی مریخ

سمفونی محرمانه ستارگان به فضا رفت!

خرید یوسی معتبر و قیمت رقابتی از زئوکس

هشدار دانشمندان: کابوس‌های شبانه ممکن است باعث پیری زودرس و مرگ شوند

فروش کلی سری Little Nightmares از 20 میلیون نسخه عبور کرد

رکوردداران حبس نفس؛ کدام حیوانات بیشتر زیر آب دوام می‌آورند؟

عزت؛ محور اصلی زندگی از نگاه امام حسین (ع) و خواسته ملت ایران است

جلسه کمیته پدافند غیرعامل بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد/ همبستگی بین نسلی و تاب‌آوری، پشتوانه‌ای راهبردی پدافند غیرعامل

یک منبع داخلی بار دیگر بر نزدیک بودن زمان رونمایی از The Elder Scrolls VI تاکید کرد

دانشمندان احتمالا راز مصونیت خفاش‌ها دربرابر سرطان را سرانجام کشف کرده‌اند

منبع داخلی: کپکام برنامه‌ای برای ساخت ریمیک Resident Evil 1 ندارد؛ Code Veronica یا Zero در اولویت قرار دارند

پژوهشگران مغز کاربران چت‌جی‌پی‌تی را بررسی کردند و به نتایجی نگران‌کننده رسیدند

مدیر سابق مایکروسافت: هیچ دلیلی برای خرید کنسول دستی Xbox وجود ندارد

چهره پنهان انسان‌تبار اسرارآمیز دنیسووا سرانجام آشکار شد

حضور مسئولین شهرستان فریدن در منزل شهید سردار سوادکوهی

مراسم بدرقه شهید پاسدار رضا بسطامی در بیجار برگزار شد

پوکو F7 از نمای نزدیک؛ تجربه کار با گوشی جدید شیائومی چگونه است؟

هوش مصنوعی احساسات را بهتر از انسان درک می‌کند

پس از هواوی، حالا نوبت وان‌پلاس است که زیر ذره‌بین دولت آمریکا برود

ضعف بزرگ و مهم نرم‌افزار گوگل فوتوز برطرف شد

هوش مصنوعی منجر به نابرابری جهانی شده است

درمان عفونت سینوسی با ربات‌هایی به اندازه دانه غبار

حضور مدیر عامل شرکت بیمه دی در منزل شهید ذاکری؛ احسان ذاکری تمام ویژگی های یک شهید را در زمان حیاتش داشت

بهترین ساعت هوشمند شیائومی

گامی به سوی لباس هوشمند برای آتش‌نشان‌ها بی‌نیاز از باتری و برق

هشدار: این 5 پاوربانک با خطر آتش‌سوزی روبه‌رو هستند

نانوذرات مغناطیسی هوشمند برای هدف‌گیری دقیق تومورهای سرطانی

دیدار سرپرست بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با خانواده‌ های معظم شهدا و ایثارگران