سیاست و بازاریابی

آخرين مطالب

خشک کردن زعفران با فناوری جدید؛ کیفیتی بهتر با هزینه کمتر نکات خواندني

خشک کردن زعفران با فناوری جدید؛ کیفیتی بهتر با هزینه کمتر
  بزرگنمايي:

سیاست و بازاریابی - ایسنا /زعفران، به‌عنوان یکی از ارزشمندترین محصولات کشاورزی جهان، جایگاهی ویژه در میان محصولات صادراتی ایران دارد. با این حال، نحوه فرآوری و خشک کردن آن به‌شدت بر کیفیت نهایی محصول تأثیر می‌گذارد. محققان در پژوهشی تازه تلاش کرده اند تا با به‌کارگیری روشی نوین، زعفرانی باکیفیت‌تر و اقتصادی‌تر تولید کنند.
زعفران گیاهی چندساله است که به‌دلیل سازگاری بالا با شرایط خشک و نیمه‌خشک، در مناطقی خاص از ایران کشت می‌شود. ایران با تولید 90 درصد از زعفران جهان، بزرگ‌ترین تولیدکننده این محصول است. خراسان رضوی و خراسان جنوبی، قطب‌های اصلی تولید زعفران در کشور محسوب می‌شوند.
این محصول گران‌قیمت حاوی سه ترکیب اصلی است که کیفیت آن را تعیین می‌کند؛ کروسین برای رنگ، پیکروکروسین برای طعم و سافرانال برای عطر. پس از برداشت، فرایند خشک کردن یکی از مراحل مهم در حفظ این ترکیبات است. روش‌های سنتی خشک کردن زعفران شامل خشک کردن در سایه و استفاده از هوای داغ است، اما این روش‌ها زمان‌بر بوده و ممکن است به کیفیت نهایی آسیب بزنند.
با توجه به اهمیت بالای حفظ کیفیت زعفران و نیاز به بهبود روش‌های خشک کردن، پژوهشی توسط شادی بصیری، دانشیار مرکز تحقیقات کشاورزی خراسان رضوی، و یکی از همکارانش انجام شده است.
در این پژوهش، تأثیر یک روش نوین خشک کردن لایه نازک زعفران بر ترکیبات مؤثر آن بررسی شده است. این تحقیق به دنبال مقایسه روش جدید با روش‌های مرسوم خشک کردن برای یافتن بهترین راهکار بود.
در این پژوهش، از ماده‌ای به نام سیلیکاژل به‌عنوان جاذب رطوبت استفاده شد. این ماده که توانایی بالایی در جذب آب دارد، به خروج سریع‌تر رطوبت از زعفران کمک می‌کند. برای بررسی تأثیر این روش، زعفران در سه دمای مختلف (30، 40 و 50 درجه سانتی‌گراد) و با سرعت‌های متفاوت جریان هوا خشک شد. سپس نتایج به‌دست‌آمده با دو روش سنتی (سایه‌خشک) و روش اسپانیایی مقایسه شدند.
نتایج نشان دادند که دمای 30 درجه سانتی‌گراد و سرعت 0.6 متر بر ثانیه بهترین شرایط برای حفظ عطر و طعم زعفران بودند. در این شرایط، بیشترین میزان سافرانال و پیکروکروسین حفظ شد. از طرفی، برای افزایش رنگ زعفران که به کروسین مربوط است، دمای بالاتر (50 درجه سانتی‌گراد) مؤثرتر بود و در سرعت 2/0 متر بر ثانیه، بیشترین مقدار کروسین به‌دست آمد.
پژوهشگران دریافتند که سرعت جریان هوا تأثیر چندانی بر کیفیت نهایی زعفران ندارد، اما کاهش سرعت به 2/0 متر بر ثانیه به‌دلیل صرفه‌جویی در مصرف انرژی، گزینه بهتری است.
همچنین مشخص شد که خشک کردن در دمای پایین (30 درجه سانتی‌گراد) به حفظ عطر و طعم کمک می‌کند، در حالی که برای به‌دست آوردن رنگ بیشتر، دمای بالاتر در انتهای فرایند خشک کردن لازم است.
این تحقیق نشان داد که استفاده از سیلیکاژل به‌عنوان جاذب رطوبت، می‌تواند روشی مناسب برای خشک کردن زعفران باشد. در این روش، امکان تولید محصول با ویژگی‌های مختلف (عطر و طعم یا رنگ بیشتر) بر اساس نیاز بازار وجود دارد. از مزیت‌های دیگر این روش می‌توان به امکان استفاده مجدد از سلیکاژل و صرفه‌جویی در هزینه‌های انرژی اشاره کرد.
گفتنی است این پژوهش در دوفصلنامه «پژوهش‌های زعفران» که وابسته به دانشگاه بیرجند بوده و با همکاری انجمن علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران منتشر می‌شود، به چاپ رسیده است. مطالعه فوق گامی مهم در بهبود روش‌های فرآوری زعفران و افزایش کیفیت این محصول استراتژیک به‌شمار می‌رود.

لینک کوتاه:
https://www.siasatvabazaryabi.ir/Fa/News/772921/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آپدیت PS5 Pro بازی Returnal عرضه شد

ناجی جان فضانوردان آپولو 13 درگذشت

تاکید بر همکاری ‌های دو جانبه بنیاد مازندران با دانشگاه علوم کشاورزی

درخشش دو غول آسمانی؛ مقارنه ماه و سیاره مشتری در شامگاه امروز

هوش مصنوعی NotebookLM گوگل حالا پادکست فارسی هم می‌سازد!

رویداد State of Play مختص Borderlands 4 به‌زودی برگزار می‌شود

لبخند آسمان بر فراز مکزیک

جت‌های تجاری می‌توانند به‌زودی زمین را خنک کنند

تحقیق جدید جهانی؛ واکسن کرونا بی‌خطر است یا خطرناک؟

مراسم بزرگداشت روز روانشناس با حضور روانشناسان بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد

سونی به دنبال جدا کردن بخش توسعه‌ی سنسورهای دوربین خود است

تحقیق جدید جهانی: واکسن کرونا بی‌خطر است یا خطرناک؟

نجات دو ماهواره از مدار اشتباه توسط مهندسان چینی

هوش مصنوعی، آرتروز را در عرض چند دقیقه با دقت 98 درصدی تشخیص می‌دهد

سه شنبه های تکریم و پاسخگویی مدیر کل بنیاد مازندران به جامعه ایثارگری/ صداقت و شفاف سازی اولویت ارائه خدمت به ایثارگران

کاهش آسیب‌های ناشی از جنگ با کمک علم روانشناسی

اتفاق مهم برای ایرانی‌‌ها؛ زبان فارسی به هوش مصنوعی پادکست‌ساز گوگل اضافه شد

اسپاتیفای در سه‌ماهه اول 2025 بیش از 100 میلیون دلار به پادکسترها پول داده است

چگونه از گوگل برای ترجمه عکس استفاده کنیم؟

اهتمام دولت چهاردهم بر بزرگداشت هرچه باشکوه‌تر مراسم سالگرد شهدای دولت

دستاورد بزرگ فوجیتسو: ساخت کامپیوتر کوانتومی 256 کیوبیتی با 4 برابر قدرت بیشتر

متا از API مدل‌های هوش مصنوعی Llama برای توسعه‌دهندگان پرده برداشت

22 سال از تولد فروشگاه آیتونز اپل گذشت

متا با ایده‌ای هیجان‌انگیز به جنگ ChatGPT می‌رود؛ تلفیق هوش مصنوعی با شبکه‌های اجتماعی

کلاهبرداری در شبکه شاد: از حساب والدین به‌نام مدرسه برداشت می‌شود

استفاده معلمان چینی از هوش مصنوعی برای نمره دادن به تست‌های دانش‌آموزان

تصویر روز ناسا؛ حلقه‌های سیاره زحل ناپدید شدند

هشدار محققان: داروهای رایجی که کودکان را مستعد آسم و آلرژی می‌کند

پدرخوانده هوش مصنوعی: مردم هنوز متوجه خطر هوش مصنوعی نیستند

تصویر رسمی گلکسی S25 اج لو رفت؛ خودنمایی حاشیه‌های باریک و دوربین دوگانه

حافظه چت‌جی‌پی‌تی به چه دردی می‌خورد؟

گوشی CMF Phone 2 Pro در قامت قاتل پرچمداران اقتصادی از راه رسید

پیش‌خرید تصاویر ماهواره‌های بومی بخش خصوصی از سوی سازمان فضایی

رمز ماندگاری گفتمان شهید رئیسی، مردم‌داری و حضور میدانی است

واتس‌اپ تماس صوتی و تصویری را به نسخه وب می‌آورد

بهبود قابل توجه درد زانو با داروی دیابت!

رابط کاربری One UI 8 سامسونگ امکان خلاصه سازی ویدیو در هر وب‌سایتی را فراهم می‌کند

اولین ماهواره‌های آمازون برای ارائه اینترنت پرتاب شدند

مشخصات دوربین آنر مجیک 8 پرو لو رفت؛ رقیب جدی گلکسی و آیفون در حوزه عکاسی

راز موفقیت بونوبوهای ماده در برابر سلطه نرها

راهکار نوین محققان دانشگاه تهران برای جداسازی دی‌اکسید کربن از پساب‌های صنعتی

هوش مصنوعی بازگشت تومور مغزی در کودکان را پیش‌بینی می‌کند

مصرف گوجه‌فرنگی می‌تواند جلوی افزایش وزن را بگیرد

مشخصات دیمنسیتی 9500 لو رفت؛ تراشه پرقدرت مدیاتک برای گوشی‌های رده‌بالا

تبدیل ربات‌های انسان‌سوار فیلم‌های تخیلی به واقعیت

دولینگو هوش مصنوعی را جایگزین نیروهای پیمانی خود می‌کند

رقیب جدید استارلینک؛ اولین ماهواره‌های آمازون برای ارائه اینترنت پرتاب شدند

راهکار جدید محققان آمریکایی: تزریق نانوذرات طلا به چشم برای بازگرداندن بینایی

برگزاری جلسه ستاد اجرائی شاهد و ایثارگر آموزش و پرورش استان با حضور مدیر کل بنیاد سمنان

ساعت کوانتومی بدون عقربه: کشف روش جدید برای سنجش زمان