سیاست و بازاریابی

آخرين مطالب

زباله‌های الکترونیکی؛ نیمه تاریک فناوری نکات خواندني

زباله‌های الکترونیکی؛ نیمه تاریک فناوری
  بزرگنمايي:

سیاست و بازاریابی - ایسنا / محصولات الکترونیکی که امروزه پیشرفتی روزافزون دارند، پس از گذراندن دوره عمر خود، غیرقابل استفاده شده و به اصطلاح به زباله الکترونیکی بدل می‌شوند؛ در واقع نوعی زباله بی‌صدا هستند و آلودگی آنها از زمانی شروع می‌شود که به محل دفن زباله انداخته شوند.
به دلیل پیشرفت روز افزون فناوری بسیاری از محصولات الکترونیکی پس از گذشت چند سال از تولیدشان منسوخ می‌شوند بنابراین زباله‌های الکترونیکی بیانگر محصولاتی است که دیگر مورد استفاده قرار نمی‌گیرند.

با وجود اینکه واژه زباله‌های الکترونیکی به مفهمومی کلی اشاره می‌کند اما تمامی وسایل خانه و کسب‌ و کار از جمله لوازم تلویزیون، کامپیوتر، لپ‌تاپ، تبلت، تلفن همراه یا یخچال و فریزر، ماشین‌های لباسشویی و اسباب‌بازی‌هایی که شامل قطعات الکترونیکی هستند و از طریق برق یا باتری تامین می‌شوند، پس از گذراندن عمر مفید خود، شامل می‌شود.
مفهومی که واژه زباله می‌رساند، مواردی مازاد بر استفاده دارنده آن است که به طور معمول استفاده دیگری از آنها نمی‌شود، اما زباله‌های الکترونیکی با وجود مشکلات و خطراتی که به دلیل مواد سازنده خود دارند، ماده‌های ارزشمندی هستند که در صورت مدیریت و بازیافت می‌توانند دومرتبه به چرخه استفاده بازگردند.
کارشناسان براین باور هستند زباله‌های الکترونیکی بر خلاف زباله‌های پلاستیکی که در سواحل و سایر مناطق هستند، نوعی زباله بی‌صدا محسوب می‌شوند و آلودگی زمانی شروع می‌شود که آن به محل دفن زباله می‌اندازند.
مهم‌ترین خطرات زباله‌های الکترونیکی
پسماندهای الکترونیک شامل باتری‌ها به‌خصوص باتری‌های قابل شارژ، رایانه‌ها، گوشی‌های تلفن از رده خارج شده، مانیتورها و تجهیزات رایانه‌ای، تلویزیون، ویدیو، ماکروویو و دیگر لوازم الکترونیک است که به دلیل وجود فلزات سنگین در این پسماندها و موادی از قبیل پلاستیک، سرب، آلومینیوم، طلا، نقره و فلزات سنگینی همچون جیوه، کادمیوم و آرسنیک بسیار خطر آفرین هستند. ‌
همچنین وجود فلزات سنگین در بین پسماندهای الکترونیک و الکتریکی موجب نگرانی است چراکه به علت گازهای متصاعد شده از پسماندهای دفن شده و نشت در آب‌های زیرزمینی، محیط زیست را آلوده و فضای زیادی را جهت دفن اشغال می‌کنند. از این رو بازیافت پسماندهای الکترونیک علاوه‌بر منافع زیست‌محیطی، منافع اقتصادی و اجتماعی زیادی به‌همراه خواهد داشت. 
چه کسانی زباله الکترونیکی ایجاد می‌کنند؟
تلفن‌های همراه بخش اساسی از زندگی انسان را تشکیل می‌دهند اما همزمان با توسعه دستگاه‌های الکترونیکی مدل‌های قدیمی تلفن همراه نیز به سرعت از رده خارج می‌شوند. در یک نظر سنجی که سال گذشته توسط یک شرکت نرم افزار سوئیسی انجام شد، مشخص شد 62 درصد از پاسخ‌دهندگان هر سه تا چهارسال یک بار گوشی هوشمند خود را تعویض می‌کنند و نکته قابل توجه این است.
در نظرسنجی انجام شده توسط شرکت نرم‌افزاری سوئیسی، مشخص شد که 62 درصد از پاسخ‌دهندگان هر سه تا چهار سال یک بار گوشی هوشمند خود را تعویض می‌کنند. بخش قابل‌ توجهی از مردم حتی بیش از این مدت تلفن خود را عوض می‌کنند به‌طوری‌که تقریباً 20 درصد از پاسخ‌دهندگان گزارش کردند که هر سال تلفن خود را تعویض می‌کنند. بنابراین بسیاری از افراد که به‌طور مکرر تلفن‌های خود را تعویض می‌کنند منجر به هدر رفت ابزارهای الکترونیکی زیادی می‌شود.
در همین رابطه اخیرا معاونت بررسی‌های اقتصادی اتاق بازرگانی تهران در گزارشی با مروری بر وضعیت زباله‌های صنایع الکتریکی و الکترونیکی به افزایش تولید زباله‌های الکترونیکی و الکتریکی در جهان اشاره کرده است.
براساس گزارش گفته شده ایران بزرگترین بازار مصرف قطعات رایانه در منطقه است و در استان تهران نیز به دلیل جمعیت روز افزون، استقرار واحدهای خدماتی، تجاری، تولیدی و صنعتی و از همه مهم‌تر وزارتخانه‌ها، ادارات و سازمان‌ها، میزان قابل توجهی از پسماندهای الکتریکی و الکترونیک تولید می‌شود، اما به دلیل فقدان برنامه جامع و فرهنگ بازیافت زباله‌های الکتریکی و الکترونیکی، می‌توان گفت محیط زیست کشور و استان از این ناحیه در خطر و فرصت اقتصادی آن نیز مورد غفلت است.
هرچند از میزان تولید و بازیافت زباله‌های الکترونیک و الکتریکی در ایران اطلاع دقیقی در دسترس نیست و به نظر می‌رسد بخش غیررسمی در جمع‌آوری و بازیافت این نوع زباله‌ها فعالیت بیشتری دارد، اما گفته می‌شود در کشور سالانه حدود 400 هزار تن زباله الکترونیکی تولید می‌شود که اگر به‌درستی جمع‌آوری و بازیافت شود، می‌تواند میلیاردها تومان ارزش اقتصادی ایجاد کند.
در اصل به دلیل عدم اطلاع‌رسانی، مردم از شیوه‌های دفع صحیح این زباله‌ها نیز اطلاعی ندارند و آنها را به عنوان و در میان زباله‌های شهری دور می‌ریزند؛ درحالی که بخش قابل توجهی از زباله‌های الکتریکی و الکترونیکی قابل بازیافت بوده و عموما حاوی مقادیر قابل توجهی از فلزات با ارزش مانند طلا و نقره است، اما مردم این زباله‌ها را همراه با زباله‌های شهری دور می‌ریزند که این امر بعضا حتی باعث ورود زباله‌ها به زنجیره غذایی شده و علاوه بر امنیت محیط زیست، امنیت بهداشتی و غذایی مردم را نیز تهدید کرده و موجب بیماری‌های مختلف کلیوی، خونی، قلبی، سرطان، بیماری‌های سیستم عصبی و... می‌شود.
در نتیجه عناصری مانند جیوه، سرب و کروم وارد محیط زیست شده و موجب آلودگی خاک و آب‌های زیرزمینی می‌شوند و این درحالی است که 70 درصد آلودگی فلزات سنگین در شیرابه‌ها مربوط به پسماندهای الکتریکی و الکترونیکی است. همچنین عدم توجه کافی به بازیافت این نوع زباله‌ها موجب از دست رفتن میزان قابل توجهی از عناصر و فلزات ارزشمند مانند طلا، نقره و مس می‌شود.
با این حال افزایش کوه زباله‌های الکترونیکی سریع‌تر از افزایش تلاش‌های بازیافت این زباله‌های الکترونیکی است. در سال 2022، تولید سالانه زباله الکترونیکی در جهان به 62 میلیون تن رسید که 82 درصد نسبت به سال 2010 افزایش یافته است. تولید زباله‌های الکترونیکی سالانه 2.6 میلیون تن در حال افزایش است، به این معنی که می‌تواند در سال 2030 به 82 میلیون تن برسد. 
اکثر این زباله‌های الکترونیکی به خوبی مدیریت نمی‌شوند. کارشناسان سازمان ملل این افزایش را به عواملی ازجمله مصرف بیشتر، فقدان گزینه‌های تعمیر، چرخه عمر کوتاه‌تر لوازم الکترونیکی و زیرساخت ناکافی برای مدیریت زباله‌های الکترونیکی نسبت می‌دهند. گفتنی است در سال 2022، حدود 600 هزار تن پنل‌های فتوولتائیک دور ریخته شده است.

لینک کوتاه:
https://www.siasatvabazaryabi.ir/Fa/News/757387/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چشم‌ انتظاری برای یاسمین در سی‌ امین یادواره شهدای دودانگه ساری

پیکر پاک پدر شهید خادمی با حضور مدیر کل بنیاد مازندران در کیاسر ساری تشییع شد

بیش از 220 درخواست در میز خدمت بنیاد شهید و امور ایثارگران اردبیل بررسی شد

جلسه شورای اداری بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با حضور مسئولان ستاد مرکز برگزار شد

دیدار رئیس نهاد رهبری در دانشگاه‌ها و مسئولان بنیاد شهید با خانواده «شهیدان ساداتی و هاشمی تبار»

بازدید مدیر کل بنیاد مازندران از گلزار شهدای روستای پنجک مرزن آباد چالوس

ضرورت حفظ امنیت روانی مردم در جنگ شناختی

دومین جلسه پدافند غیرعامل بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد

دیدار مدیر کل بنیاد مازندران با خانواده شهید سلیمانی در روستای جلیکان بخش چمستان نور

نقش‌آفرینی تشکل‌های ایثارگری در جنگ نرم و انسجام ملی مورد تأکید قرار گرفت

دیدار رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران با خانواده «سردار شهید حسین سلامی»

روایت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران از مظلومیت خانواده‌های شهدای حمله رژیم صهیونیستی

پایگاه خبری خلاقیت گزارش می دهد/ تحول دیجیتال در صنعت بیمه با اپلیکیشن دی دار

اقتصاد سرآمد آنلاین گزارش می دهد/ حفاظت حرفه‌ای از دارایی‌ها؛ بیمه آتش‌سوزی دی، انتخابی مطمئن برای فردا

نقش ولی فقیه در کشور تعیین کننده است

نخستین گردهمایی توجیهی رؤسای ادارات آموزش بنیاد شهید «منطقه 1» کشور برگزار شد

دیدار مدیر کل بنیاد مازندران با خانواده پاسدار شهید مجید آل ابراهیم در چالوس

آغاز همکاری بیمه دی و فدراسیون فوتبال از امروز

حجاب و عفاف یکی از مهمترین وصایای شهدا بوده است/ خطر دوگانگی ارزشی یکی از تهدیدهای هویتی است

شهدا با انتخاب مرگ، به حیات جاودان رسیدند / شهادت مفهومی از هستی‌بخشی است

رهروان واقعی سیره شهدا باشیم

جنبه مردمی انقلاب مردم را پای‌کار ایران نگه‌داشت

تقویت اتحاد و وفاق ملی در کشور نتیجه جنگ 12 روزه

انتصاب «سرپرست اداره‌کل امور مشاورین وزرا و روسای دستگاه‌های اجرایی»

دانشگاه خوب می‌تواند ملت خود را به سعادتی واقعی برساند/ دانشگاه شاهد باید در مسیر توسعه علومی گام بردارد که برای جامعه منفعت داشته باشد

دیدار چهره‌به‌چهره مدیرکل بنیاد شهید منطقه دو استان قم با خانواده شهدا و ایثارگران

استاندار یزد زنده نگه داشتن خاطره شهدای اقتدار را خواستار شد.

تشییع باشکوه پیکر شهید حملات ددمنشانه رژیم صهیونیستی به خاک مقدس ایران اسلامی در زاهدان

دنیای پرداخت گزارش می دهد/ اپلیکیشن دی‌دار راهی نوین برای ارائه خدمات بیمه‌ای

خرد و کلان گزارش می دهد/ رشد 72 درصدی حق بیمه تولیدی بیمه دی در بهار

رئیس بنیاد شهید: خانواده‌های شهدای حمله اخیر رژیم صهیونیستی تحت پوشش بیمه دی قرار می‌گیرند

تبلت بعدی شیائومی هم به نمایشگر اولد مجهز نمی‌شود

امکان ساخت رگ‌های خونی جدید در بدن با کمک نانوسیلیکات

انتصاب مدیرکل مصدومین شیمیایی بنیاد شهید و امور ایثارگران

تکنولوژی جدید انویدیا نرخ فریم بازی‌ها را دو برابر می‌کند!

عینک نوردرمانی راهی برای شناخت سالمندان در مراحل ابتدایی آلزایمر

دستورالعمل حمایت از سرآمدان نخبگان شاهد و ایثارگر به استان‌ها ابلاغ شد

5 محصول منحصربه‌فردی که اپل در دهه 1990 عرضه کرد

آیا ورزش واقعاً سلامت روان را بهبود می‌بخشد؟

دیدار و دلجویی از خانواده شهید محمد شایان‌فرد

خدمت به خانواده شهدا، عین رضایت الهی است

هیچ نسخه جدیدی از بازی Need for Speed ساخته نمی‌شود؛ ادعای منابع آگاه

*“دی‌دار” از مرز یک میلیون عضو گذشت / گام بلند بیمه دی در ارتقای تجربه مشتری*

کشف تاریخی زیر سوال رفت؛ قدیمی‌ترین دهانه برخوردی زمین جوان‌تر از تصور قبلی است

موزه مشهور دایناسورها در آمریکا، زیر پارکینگ خودش فسیل دایناسور پیدا کرد

نسخه جدید بازی «گیاهان دربرابر زامبی‌ها» لغو شد؟

آسیب نور شهرهای بزرگ به سلامت قلب

پدر گرامی شهیدان والامقام «صادقچه» آسمانی شد

سیستم‌عامل نوظهوری که در اجرای بازی‌ها دست ویندوز را از پشت می‌بندد

کشف تاریخی زیر سوال رفت: قدیمی‌ترین دهانه برخوردی زمین جوان‌تر از تصور قبلی است