سیاست و بازاریابی

آخرين مطالب

افزایش دمای دوبرابری جهانی و هشدار برای نابودی جنگل‌های بلوط زاگرس نکات خواندني

افزایش دمای دوبرابری جهانی و هشدار برای نابودی جنگل‌های بلوط زاگرس
  بزرگنمايي:

سیاست و بازاریابی - ایسنا / تحقیقات جدید پژوهشگران دانشگاه تهران، نشان می‌دهد که منطقه حساس زاگرس در غرب ایران، با شتابی نگران‌کننده در حال تجربه پیامدهای مخرب تغییرات اقلیمی است و افزایش دوبرابری دما نسبت به میانگین جهانی و وزش بادهای شدید، اکوسیستم منحصربه‌فرد جنگل‌های بلوط و معیشت جوامع محلی را در آینده دچار چالش خواهد کرد.
دکتر پدرام عطارد، عضو هیأت علمی دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران و سرپرست این تیم تحقیقاتی درباره ضرورت انجام این تحقیق گفت: منطقه زاگرس در غرب ایران، همچون بسیاری از نقاط جهان، با چالش‌های جدی ناشی از تغییر اقلیم مواجه شده است؛ اما آنچه این ناحیه را به کانونی حساس تبدیل می‌کند، وجود جنگل‌های بلوط ارزشمندی است که از نظر اکولوژیکی و اقتصادی، از اهمیت حیاتی برخوردارند. شواهد علمی نشان می‌دهد، این اکوسیستم منحصربه‌فرد، با شتابی هشداردهنده در حال تجربه پیامدهای ویرانگر تغییر اقلیم است.
بازار
وی افزود: بررسی داده‌های هواشناسی در بازه زمانی 1402-1365 نشان می‌دهد که میانگین دمای این ناحیه طی چهار دهه گذشته، 1.5 درجه سانتیگراد افزایش یافته است و این افزایش دو برابر افزایش دمای جهانی در همین بازه زمانی است. این تغییرات اقلیمی با پیامدهای نگران‌کننده‌ای همراه بوده است، چرا که در همین دوره، همزمان با افزایش دما، شاهد افزایش سرعت باد نیز بوده‌ایم.
دکتر عطارد ضمن هشدار درباره خطرات ناشی از افزایش دما در منطقه زاگرس، اظهار داشت: نتایج پژوهش حاضر حاکی از آن است که 75 درصد ایستگاه‌های هواشناسی منطقه زاگرس، افزایش معنادار دما و 56 درصد از آن‌ها نیز افزایش سرعت باد را گزارش کرده‌اند. چنین روندی، منابع آبی، جنگل‌های زاگرس، فعالیت‌های کشاورزی و به تبع آن اقتصاد جوامع محلی را در این ناحیه، با تهدیدی جدی مواجه ساخته است. تحلیل داده‌های دمایی حاکی از آن است که از سال 1387، منطقه زاگرس، علی‌رغم یک دوره کوتاه‌تر و خنک‌تر در فاصله سال‌های 1384 تا 1386 که تحت تأثیر تغییرات گذرا در الگوهای آب‌وهوایی محلی بوده است، به‌طور پیوسته با افزایش دما مواجه شده است.
سرپرست این تیم تحقیقاتی با اشاره به روند صعودی افزایش دما در یک دهه اخیر، افزود: این روند صعودی دما به‌ویژه در دهه اخیر (1392 تا 1402)، سرعت گرفته و پیش‌بینی‌ها، تداوم آن را در آینده نشان می‌دهند. براساس پیش‌بینی‌های انجام شده تحت سناریوهای تغییر اقلیم، منطقه زاگرس در دهه‌های آینده با چالش‌های جدی مواجه خواهد شد.
دکتر عطارد درباره سناریوهای احتمالی افزایش دما و تأثیر آن در محیط زیست منطقه زاگرس گفت: در خوش‌بینانه‌ترین سناریو که مبتنی بر کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای به مقدار قابل توجه و توسعه پایدار است، میانگین دمای سالانه تا سی سال آینده (سال 1440) حداقل حدود 0٫2 درجه سانتی‌گراد افزایش خواهد یافت. اگرچه این افزایش نسبتاً محدود است، اما همچنان می‌تواند موجب تشدید خشکسالی‌ها و تنش آبی در منطقه شود. در سناریوی حدوسط که رشد اقتصادی ناهمگون و مدیریت نامناسب محیط‌زیست را همراه خود دارد، پیش‌بینی می‌شود دما تا 0٫4 درجه سانتی‌گراد افزایش یابد. این سطح از گرمایش، فشار بیشتری بر منابع آبی وارد کرده و احتمال تخریب بیشتر جنگل‌های زاگرس را افزایش می‌دهد. در بدبینانه‌ترین وضعیت، یعنی در سناریویی که وابستگی شدید به سوخت‌های فسیلی و انتشار بالای گازهای گلخانه‌ای را پیش‌بینی می‌کند و به عبارتی ادامه وضعیت موجود است، دمای منطقه می‌تواند تا 1٫2 درجه سانتی‌گراد افزایش یابد که پیامدهای فاجعه‌باری برای اکوسیستم‌های جنگلی زاگرس و معیشت ساکنان محلی در بر خواهد داشت.
وی تاکید کرد: گرچه در تمام این سناریوها، تغییر محسوسی در میزان بارندگی سالانه مشاهده نمی‌شود، اما افزایش دما و سرعت وزش باد، یقیناً تشدید خشکی، افزایش تبخیر تعرّق، کاهش دسترسی به منابع آب و افزایش خطر آتش‌سوزی جنگل‌ها را در این ناحیه در پی خواهد داشت. این تأثیرات به ویژه برای جنگل‌های بلوط منطقه که از ارزش اکولوژیکی و اقتصادی بالایی برخوردارند، مخرب خواهد بود و می‌تواند منجر به افزایش شیوع بیماری‌های قارچی و آفات در درختان بلوط شود.
دکتر عطارد با بیان اینکه فعالیت‌های انسانی نیز می‌توانند نقش مهمی در تشدید این اثرات ایفا کنند، گفت: بهره‌برداری بی‌رویه از جنگل‌ها، چرای بی‌رویه دام، ورود گرد و غبار از کشورهای همسایه و نیز خشکسالی‌های مکرر، هنگامی که با تغییرات اقلیمی قابل توجه ده‌های اخیر همسو می‌شوند، می‌توانند فشار بیشتری بر اکوسیستم‌های زاگرس وارد کنند و بی‌شک روند زوال جنگل‌های بلوط را تسریع و تشدید خواهند کرد.
عضو هیأت علمی دانشکدگان کشاورزی دانشگاه تهران گفت: برای کاهش این تأثیرات و حفاظت از اکوسیستم‌های منطقه زاگرس، اقدامات فوری و مؤثر برای کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای و سازگاری با تغییرات اقلیمی ضروری است. این اقدامات می‌تواند شامل کاهش فشار بر اکوسیستم‌های جنگلی زاگرس، توسعه و اجرای سیاست‌های پایدار مدیریت منابع طبیعی، کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای از طریق استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر و افزایش آگاهی عمومی در مورد اهمیت حفاظت از محیط زیست باشد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، نتایج کامل این پژوهش که با همکاری دکتر هایفنگ ژو، استاد تمام مؤسسه تحقیقات فلات تبت آکادمی علوم چین، دکتر سمیرا بیرانوند، محقق پسادکتری، گروه جنگلداری و اقتصاد جنگل، دانشکده منابع طبیعی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، دکتر توماس گرنت پیپکر، استاد تمام گروه علوم منابع طبیعی، دانشگاه تامپسون ریورز، کانادا، دکتر ویلما بایرام‌زاده، دانشیار گروه علوم و فناوری چوب، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، مهندس حمید صوفی مریو، کارشناس ارشد معاونت پژوهش و فناوری دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران و کژال کریمی، دانشجو دکتری رشته علوم زیستی جنگل، گروه جنگلداری و اقتصاد جنگل، دانشکده منابع طبیعی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران انجام شده است در مجله Anthropocene منتشر شده است، از طریق لینک (https://doi.org/10.1016/j.ancene.2025.100475) در دسترس است.

لینک کوتاه:
https://www.siasatvabazaryabi.ir/Fa/News/781385/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کاهش چشم‌گیر تعداد بازیکنان همزمان Marvel Rivals در فصل سوم

گونه‌ای جدید از حلزون دریایی کشف شد

گوشی‌های جدید سامسونگ، کارشان را با رکوردشکنی شروع کردند

اطلس اقتصاد گزارش می دهد/ چرا بیمه تکمیلی درمان دی انتخاب اول سازمان‌ها و خانواده‌ها شده است؟

کهکشان‌های خفته آشکار شدند

نبض اقتصاد گزارش می دهد/ اعجاز بیمه دی در تولید حق بیمه بهار404 ؛ “ودی” از شرکت های بیمه با رشد 73 درصدی فروش گذشت

خالق بازی Rematch از طرفداران بازی Sifu عذرخواهی کرد

بهبود سریع زخم با یک اسید آمینه

تقریباً 20 درصد از بازی‌های جدید Steam در سال 2025 از هوش مصنوعی مولد استفاده می‌کنند

حمله قلبی مثل فیلم‌ها رخ نمی‌دهد

حساب بازی Stellar Blade در پلتفرم X هک شد

ماموریت جدید ناسا برای محافظت از زمین در برابر طوفان‌های خورشیدی

گرگ بازی Ghost of Yotei تناسخ روح جین ساکای نیست

یک قدم تا تایید آمپول آب کننده چربی شکم

سایه رکود بر بازار موبایل؛ واردات به کمترین میزان در پنج سال اخیر رسید

راهکاری برای کنترل رواناب با بهره‌گیری از بتن متخلخل مقاوم به گرفتگی

فروش بازی Ready or Not روی کنسول طی 4 روز از 1 میلیون نسخه عبور کرد

افزایش دمای دوبرابری جهانی و هشدار برای نابودی جنگل‌های بلوط زاگرس

5 دلیل که نباید گوشی گران‌تر از 50 میلیون تومان بخرید

عینک شنای هوشمند به واقعیت افزوده مجهز شد

نسخه آزمایشی بازی Soulframe به صورت رایگان در دسترس قرار گرفت

از مهتاب سفید تا ماه خونین؛‌ چرا رنگ ماه تغییر می‌کند؟

مدل FE گلکسی بادز 3 سامسونگ احتمالا در یک حوزه از مدل عادی بهتر خواهد بود

نظریات پنهان نیکولا تسلا درباره اتر و ضدجاذبه فاش شد

گوشی جدید سامسونگ با قیمت مناسب و طراحی جذاب از راه رسید

ارتقای هوش هیجانی رانندگان، راهی برای کاهش خطرات جاده

اشتباه بزرگ اپل، چرخه ارتقاء آیفون را طولانی‌تر می‌کند

عکس روز ناسا از سمت نزدیک ماه

چطور مشکل ارسال پیامک طولانی سامسونگ را حل کنیم؟

کاوشگر مارینر 4 ناسا؛ 60 سال پیش بشر برای نخستین‌بار از نزدیک با مریخ ملاقات کرد

دومین گوشی تاشو سه‌تکه هواوی از ارتباط ماهواره‌ای پشتیبانی خواهد کرد

نمایشگر این گوشی هم‌قیمت یک گوشی پرچمدار است!

محبوب‌ترین بازی Need for Speed توسط طرفداران بازسازی شد

Star Wars Outlaws به دلیل کاهش محبوبیت مجموعه جنگ ستارگان شکست خورد

آپدیت جدید FBC: Firebreak مشکلات بخش آغازین بهبود می‌بخشد

شرکت Ubisoft ساخت یک بازی شوتر اول شخص جدید از سری Ghost Recon را تایید کرد

راهنمای جامع رفع مشکل مصرف بالای باتری پس از به‌روزرسانی HyperOS در دستگاه‌های شیائومی

نسخه جدید یکی از محبوب‌ترین بازی‌های یوبی‌سافت ساخته می‌شود

پیش‌بینی فروش 7٫6 میلیارد دلاری GTA 6؛ یک‌ تحلیلگر: «واقع‌گرایانه نیست»

قیمت ساعت هوشمند 2025 گوگل چقدر خواهد بود؟

دردسر برای سامسونگ؛ گوشی تاشو جنجالی به‌طور کامل باز نمی‌شود

متفاوت‌ترین گوشی سامسونگ از چه پردازنده‌ای استفاده می‌کند؟

گلکسی A56 سامسونگ سرانجام وارد یکی از مهم‌ترین بازارهای دنیا شد

خورشید در قله انرژی؛ تولید برق خورشیدی در جهان جهشی خیره‌کننده داشته است

«واکسن جهانی سرطان» با انواع تومورها مبارزه می‌کند

هوش مصنوعی حالا می‌تواند مدال طلای المپیاد ریاضی را از چنگ انسان‌ها دربیاورد

یک سمندر سفید 7 سال زیر نظر دانشمندان بود و حتی یک میلی‌متر از جایش تکان نخورد

دو غار نزدیک، دو سلیقه متفاوت: نئاندرتال‌ها فرهنگ غذایی خودشان را داشتند

اگر هواپیمایی کاغذی از ایستگاه فضایی بین‌المللی رها شود، چه بلایی بر سرش می‌آید؟

گالیله، نخستین مدارگرد مشتری؛ کاوشگری که اکتشافات سیاره‌ای را متحول کرد