سیاست و بازاریابی

آخرين مطالب

سیاره ما از مریخ چه طور به نظر می‌رسد/ زمین درخشان‌تر است یا مریخ؟ نکات خواندني

سیاره ما از مریخ چه طور به نظر می‌رسد/ زمین درخشان‌تر است یا مریخ؟
  بزرگنمايي:

سیاست و بازاریابی - خبرآنلاین / اگر روزی فضانوردان و احتمالاً گردشگران، روی مریخ فرود بیایند، خیلی زود عکس‌هایی برای زمین خواهند فرستاد که در آن با انگشت به نقطه‌ای آبی‌رنگ در آسمان شب اشاره می‌کنند تا نشان دهند از کجا آمده‌اند. آیا تا به حال فکر کرده‌اید که زمین در آن آسمان در برابر زهره یا مشتری چه جلوه‌ای خواهد داشت؟
چه عواملی روشنایی یک سیاره را از دید سیاره‌ای دیگر تعیین می‌کنند؟
این‌که یک سیاره از دید سیاره‌ای دیگر چقدر درخشان به نظر می‌رسد، به چند عامل بستگی دارد، اندازه، فاصله و میزان نوری که بازتاب می‌دهد همه نقش مهمی در چگونگی دیده شدن آن دارند. اما عوامل کم‌پیداتری هم مؤثرند. مثلاً فاصله‌ی سیاره از خورشید. زحل از دید ما بسیار کم‌نورتر از زهره است، نه فقط چون خیلی از ما دورتر است، بلکه چون فاصله‌اش از خورشید هم زیادتر است و نور بسیار کمتری برای بازتاب دریافت می‌کند.
عامل دیگر میزان ناحیه‌ی روشن‌شده‌ی سیاره از دید ناظر است. همه می‌دانیم که ماه کامل خیلی درخشان‌تر از هلال ماه است. با این حال، در مورد زهره و عطارد اوضاع کمی پیچیده‌تر می‌شود. این سیاره‌ها زمانی که تقریباً در سوی دیگر خورشید قرار دارند به حالت «تقریباً کامل» دیده می‌شوند، اما در آن شرایط فاصله‌شان از ما خیلی زیاد است. از سوی دیگر، وقتی به ما نزدیک می‌شوند و از درون مدار ما عبور می‌کنند، فقط یک هلال کوچک آن‌ها روشن است، یعنی بخش خیلی کوچکی از نور خورشید را به سمت ما می‌فرستند، اما چون نزدیک‌ترند، مقدار بیشتری از آن نور را می‌توان دید.
در مورد سیاره‌های دورتر از خورشید، نور ناقص تأثیر کمتری دارد، مثلاً گاهی با تلسکوپ کوچک مریخ را به‌شکلی نه‌چندان کامل می‌بینیم ولی تفاوت چندان چشمگیری نیست. همه‌ی این عوامل باعث می‌شود محاسبه‌ی روشنایی سیاره‌ها در آسمان سیاره‌ای دیگر، حتی اگر فقط به روشن‌ترین حالتشان توجه کنیم، پیچیده باشد.

سیاست و بازاریابی

سیاره‌های درونی از نگاه مریخ
ستارگان از مریخ، به‌جز در مواقع طوفان شن، بسیار درخشان‌تر از زمین دیده می‌شوند چون جوی مزاحم دید نیست. البته ممکن است شیشه‌ی کلاه فضانوردی این تفاوت را کمی خنثی کند. جایگاه ستاره‌ها کمی متفاوت خواهد بود چون به دور ستاره‌ی قطبی متفاوتی می‌چرخند، ولی آسمان مریخ در کل برای ما آشنا به نظر خواهد رسید، به‌جز این‌که به‌جای یک ماه بزرگ، دو قمر کوچک دارد.
همان‌طور که فضاپیمای کنجکاوی (Curiosity) نشان داده، زمین در آسمان مریخ جسمی نسبتاً درخشان است، البته اگر در نور خورشید گم نشده باشد. این موضوع عجیب نیست. زمین کمی بزرگ‌تر از زهره است و با این‌که فاصله‌اش از خورشید بیشتر است و نور کمتری برای بازتاب دارد، اما به مریخ خیلی نزدیک‌تر می‌شود.
در مجموع، زمین هیچ‌گاه به اندازه‌ی زهره در آسمان مریخ درخشان نمی‌شود؛ دلیل اصلی آن هم این است که ابرهای زهره بسیار بازتابنده‌اند، اما درخشش این دو سیاره به‌هم نزدیک است. با توجه به تغییرات روشنایی ناشی از فازهایشان، گاهی پیش می‌آید که زمین از زهره هم درخشان‌تر دیده شود.
ناسا با استفاده از مدارگرد گلوبال سورویر (Global Surveyor) زمین را از مدار مریخ در حالتی نزدیک به نیم‌روشن ثبت کرد. دانشمندان در آزمایشگاه پیشرانش جت (JPL) روشنایی آن را حدود قدر (magnitude) -2.5 محاسبه کردند که تقریباً روشن‌ترین حالت آن است. این مقدار، حدود یک‌دهم روشنایی زهره در آسمان زمین است. البته زهره هیچ‌گاه از دید ناظر مریخی به اندازه‌ای که از زمین دیده می‌شود، درخشان نخواهد بود. چون فاصله‌اش خیلی بیشتر است (نزدیک‌ترین فاصله‌ی مریخ تا زهره تقریباً سه برابر نزدیک‌ترین فاصله‌ی زمین تا زهره است).
در کتاب «نجوم برای سرگرمی» (Astronomy for Entertainment)، یاکوو پرلمان حداکثر روشنایی سیارات را از دید سیارات دیگر محاسبه کرده است. به گفته‌ی او، بیشینه‌ی روشنایی زهره از مریخ به قدر -3.2 می‌رسد. بنابراین در درخشان‌ترین حالت، زهره دو برابر روشن‌تر از زمین دیده می‌شود. با این حال، زمین در زمان غروب می‌تواند بسیار بالاتر از زهره در آسمان مریخ ظاهر شود، که خودش مزیتی به حساب می‌آید.

سیاست و بازاریابی

در این عکس زمین به‌زحمت از آسمان مریخ دیده می‌شود
نگاهی رو به بیرون
مشتری و زحل از دید مریخ تقریباً همان‌طور دیده می‌شوند که از زمین دیده می‌شوند چون فاز قابل‌توجهی ندارند. درخشان‌ترین حالت آن‌ها کمی بیشتر از حالت زمینی‌شان است چون فاصله‌شان از مریخ کمتر است، ولی این تفاوت جزئی‌ست. در اغلب مواقع که سیارات بیرونی در موقعیت مقابله (Opposition) نیستند، فاصله‌شان از مریخ و زمین تقریباً یکسان است.
بنابراین مشتری به قدر -3 و زحل به قدر -0.6 می‌رسند، در حالی که از زمین به‌ترتیب -2.5 و -0.4 هستند.
قمرها چه می‌شوند؟
ماه بزرگ زمین به‌طور کامل سیارات دیگر را از نظر روشنایی تحت‌الشعاع قرار می‌دهد، اما قمرهای مریخ نسبت به آن بسیار کوچک‌اند. اگر به اندازه‌ی فاصله‌ی ماه تا زمین از مریخ دور بودند، بسیار کم‌نور به نظر می‌رسیدند، ولی چون خیلی نزدیک به مریخ می‌گردند، روشن‌تر دیده می‌شوند. دیموس کمی روشن‌تر از زهره در آسمان زمین است (حدود قدر -5)، ولی چون زهره در آسمان مریخ کم‌نورتر است، دیموس بیشتر به چشم می‌آید.
اما فوبوس می‌تواند بسیار درخشان شود، یعنی تا حد قدر -9 یا -10. البته هنوز هم حدود 16 برابر کم‌نورتر از ماه کامل از دید زمین است. قمرهای مریخی، بسته به این‌که بالای سر یا در افق باشند، درخشش متفاوتی دارند، که تفاوت آن‌ها با ماه ما از این نظر بیشتر است.
زمین از مریخ در مقایسه با مریخ از زمین
مقایسه‌ای که ممکن است برایتان جذاب باشد این است که زمین در مقایسه با مریخ از زمین، صرف‌نظر از رنگ آن‌ها، از مریخ چگونه دیده می‌شود. سطح زمین تقریباً هفت برابر بیشتر از مریخ بازتابنده‌ است، اما بازتابندگی کمتری نسبت به مریخ دارد. همچنین زمین چون نزدیک‌تر به خورشید است، نور بسیار بیشتری برای بازتاب دریافت می‌کند.
ولی این نکته را هم باید در نظر گرفت که زمین فقط وقتی تقریباً کامل دیده می‌شود که در دورترین فاصله‌ی ممکن از مریخ باشد، در حالی که مریخ همیشه تقریباً به شکل کامل از زمین دیده می‌شود. در مجموع، بیشینه‌ی درخشش مریخ از زمین به قدر -2.94 می‌رسد، که کمی روشن‌تر از بیشینه‌ی درخشش زمین از مریخ است. اما مریخ بیشتر اوقات از این مقدار روشنایی فاصله دارد.
زمین، پنجمین جرم درخشان در آسمان شب مریخ است، اگر هرکدام را در درخشان‌ترین حالتشان در نظر بگیریم. فوبوس و دیموس به‌راحتی از آن پیشی می‌گیرند. زهره سوم است و حدود پنج برابر کم‌نورتر از بیشینه‌ی دیموس است. مشتری کمی کم‌نورتر از زهره در اوج درخشش خود است، ولی چون روشنایی‌اش یکنواخت‌تر است، معمولاً در آسمان از زهره درخشان‌تر دیده می‌شود. زمین کمی از آن هم کم‌نورتر است، در حالی که عطارد و زحل فاصله‌ی زیادی با آن دارند. ماه زمین هم کم‌نورتر از همه‌ی آن‌هاست، اما هنوز هم از تمام ستاره‌ها، البته شاید به جز دوازده‌تا از درخشان‌ترینشان، روشن‌تر دیده می‌شود.
منبع: iflscience

لینک کوتاه:
https://www.siasatvabazaryabi.ir/Fa/News/773677/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تعداد برنامه‌های گوگل پلی استور به‌ شدت افت کرده است

موشک «آلفا» هنگام پرتاب دچار حادثه شد

انجام اولین آزمون چسبندگی پروبیوتیک‌ها به سلول‌های هدف در کشور

دانشمندان یک خانه مریخی را منفجر کردند

هوش مصنوعی بومی به وزیر راه و شهرسازی مشورت می‌دهد

سی تی اسکن می‌تواند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد

چهارمین ماموریت سرنشین‌دار «آکسیوم اسپیس» روز 29 مه پرتاب می‌شود

کشف حلقه گمشده بین التهاب مغز و آلزایمر

سه فضانورد چینی با یک روز تاخیر به زمین بازگشتند

متا اپ دستیار هوش مصنوعی خودش را رونمایی کرد

بازی Lost Soul Aside دوباره تأخیر خورد

پیاده‌روی سریع، خطر بیماری‌های قلبی را کاهش می‌دهد

تولید اولین ژنراتور فضایی برای تولید برق هسته‌ای

آپدیت PS5 Pro بازی Returnal عرضه شد

ناجی جان فضانوردان آپولو 13 درگذشت

تاکید بر همکاری ‌های دو جانبه بنیاد مازندران با دانشگاه علوم کشاورزی

درخشش دو غول آسمانی؛ مقارنه ماه و سیاره مشتری در شامگاه امروز

هوش مصنوعی NotebookLM گوگل حالا پادکست فارسی هم می‌سازد!

رویداد State of Play مختص Borderlands 4 به‌زودی برگزار می‌شود

لبخند آسمان بر فراز مکزیک

جت‌های تجاری می‌توانند به‌زودی زمین را خنک کنند

تحقیق جدید جهانی؛ واکسن کرونا بی‌خطر است یا خطرناک؟

مراسم بزرگداشت روز روانشناس با حضور روانشناسان بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد

سونی به دنبال جدا کردن بخش توسعه‌ی سنسورهای دوربین خود است

تحقیق جدید جهانی: واکسن کرونا بی‌خطر است یا خطرناک؟

نجات دو ماهواره از مدار اشتباه توسط مهندسان چینی

هوش مصنوعی، آرتروز را در عرض چند دقیقه با دقت 98 درصدی تشخیص می‌دهد

سه شنبه های تکریم و پاسخگویی مدیر کل بنیاد مازندران به جامعه ایثارگری/ صداقت و شفاف سازی اولویت ارائه خدمت به ایثارگران

کاهش آسیب‌های ناشی از جنگ با کمک علم روانشناسی

اتفاق مهم برای ایرانی‌‌ها؛ زبان فارسی به هوش مصنوعی پادکست‌ساز گوگل اضافه شد

اسپاتیفای در سه‌ماهه اول 2025 بیش از 100 میلیون دلار به پادکسترها پول داده است

چگونه از گوگل برای ترجمه عکس استفاده کنیم؟

اهتمام دولت چهاردهم بر بزرگداشت هرچه باشکوه‌تر مراسم سالگرد شهدای دولت

دستاورد بزرگ فوجیتسو: ساخت کامپیوتر کوانتومی 256 کیوبیتی با 4 برابر قدرت بیشتر

متا از API مدل‌های هوش مصنوعی Llama برای توسعه‌دهندگان پرده برداشت

22 سال از تولد فروشگاه آیتونز اپل گذشت

متا با ایده‌ای هیجان‌انگیز به جنگ ChatGPT می‌رود؛ تلفیق هوش مصنوعی با شبکه‌های اجتماعی

کلاهبرداری در شبکه شاد: از حساب والدین به‌نام مدرسه برداشت می‌شود

استفاده معلمان چینی از هوش مصنوعی برای نمره دادن به تست‌های دانش‌آموزان

تصویر روز ناسا؛ حلقه‌های سیاره زحل ناپدید شدند

هشدار محققان: داروهای رایجی که کودکان را مستعد آسم و آلرژی می‌کند

پدرخوانده هوش مصنوعی: مردم هنوز متوجه خطر هوش مصنوعی نیستند

تصویر رسمی گلکسی S25 اج لو رفت؛ خودنمایی حاشیه‌های باریک و دوربین دوگانه

حافظه چت‌جی‌پی‌تی به چه دردی می‌خورد؟

گوشی CMF Phone 2 Pro در قامت قاتل پرچمداران اقتصادی از راه رسید

پیش‌خرید تصاویر ماهواره‌های بومی بخش خصوصی از سوی سازمان فضایی

رمز ماندگاری گفتمان شهید رئیسی، مردم‌داری و حضور میدانی است

واتس‌اپ تماس صوتی و تصویری را به نسخه وب می‌آورد

بهبود قابل توجه درد زانو با داروی دیابت!

رابط کاربری One UI 8 سامسونگ امکان خلاصه سازی ویدیو در هر وب‌سایتی را فراهم می‌کند