سیاست و بازاریابی

آخرين مطالب

ساخت ماهواره‌برهای سنگین سریر و قائم در کشور/سامان 2 و ماهواره ظفر 2 در دستور کار سازمان فضایی نکات خواندني

ساخت ماهواره‌برهای سنگین سریر و قائم در کشور/سامان 2 و ماهواره ظفر 2 در دستور کار سازمان فضایی
  بزرگنمايي:

سیاست و بازاریابی - ایسنا / بعد از 12 پرتاب موفق ایران در صنعت فضایی و قرار گرفتن دو ماهواره «خیام» و «پارس 1» در مدار توسط ماهواره‌برهای بین‌المللی، اکنون صنعت فضایی کشور به سمت طراحی و ساخت ماهواره‌برهای سنگین چون «سریر» و «قائم 105 و 120»، توسعه آزمایشگاه‌های تجمیع و تست تا ماهواره‌های کلاس هزار کیلوگرم و توسعه ایستگاه فضایی چابهار برای دستیابی به مدار خورشید آهنگ خیز برداشته و امیدوار است سال جاری اولین پرتاب از این ایستگاه فضایی عملیاتی شود.
سرآمدی در توسعه فناوری فضایی بومی در منطقه و افزایش بهره‌مندی شهروندان، کسب و کارها و دولت از خدمات و فناوری‌های فضاپایه به عنوان جزء جدایی‌ناپذیری از فعالیت‌های روزمره، چشم‌اندازی است که در سند سیاست‌ها و برنامه‌های کلان بخش فضایی کشور در بازه زمانی 1401 تا 1410 در نظر گرفته شده است.
این سند ماموریت‌های کلان کشور را به این شرح بیان کرده است:

ردیفماموریت‌های کلان
1ایفای نقش قطب منطقه‌ای و توسعه فناوری‌های فضایی و ارائه خدمات پرتاب‌های فضایی با اتکا بر توسعه توانمندی‌های بومی
2طرح‌ریزی و اجرای ماموریت‌های فضایی در راستای بهره‌مندی شهروندان، کسب و کارها، دستگاه‌های اجرایی و حاکمیت از فناوری‌های به‌روز و کارآمد
3تامین نیازمندی‌های کشور در حوزه زیر ساخت‌ها و خدمات فضایی با هدف کاهش ریسک خدمات، تضمین مزیت‌ها و رفع گلوگاه‌ها
4توسعه بسترهای لازم در ارائه استفاده از کاربردها و خدمات فضایی به‌روز، کارآمد و قابل رقابت در سطح منطقه
5توسعه متوازن زنجیره ارزش صنعت فضایی با رویکرد ارتقای شاخص‌های تجاری و بخش فضایی کشور
6ایجاد و توسعه ابزارهای قانونی، مقرراتی و ساختاری در راستای جذب و به کارگیری منابع مالی و فنی در جهت ارتقای بخش فضایی کشور با تاکید بر بهره‌مندی از قابلیت‌های بخش خصوصی دانش‌بنیان
7گسترش متوازن دانش، علوم و اکتشافات فضایی در کشور

در این سند برای اجرایی‌سازی این سیاست‌ها، 14 هدف کلان تعیین شده که به این شرح است:
ردیفاهداف کلان
1بومی‌سازی و تثبیت فناوری‌های فضایی مورد نیاز جهت طراحی، ساخت، پرتاب و بهره‌برداری عملیاتی ماهواره سنجش از دور اپتیکی با وضوح تصویر بهتر از 5 متر چند طیفی و 5.2 متر تک طیفی در کلاس و استانداردهای جهانی
2بومی‌سازی و تثبیت فناوری‌های فضایی مورد نیاز برای طراحی، ساخت، پرتاب و بهره‌برداری عملیاتی ماهواره سنجش از دور راداری با وضوح تصویر بهتر از 10 متر در کلاس و استانداردهای جهانی
3حضور عملیاتی در مدار زمین‌آهنگ و بومی‌سازی فناوری‌های مورد نیاز برای طراحی، ساخت، پرتاب و بهره‌برداری ماهواره مخابراتی در این مدار با هدف پوشش نیازهای ارتباطی کشور
4بومی‌سازی فناوری‌های کلیدی و صنعتی‌سازی منظومه‌های ماهواره‌ای مدار پایین و سامانه کمک ناوبری محلی فضاپایه
5توسعه علوم، اکتشافات و زیست فضایی بر اساس طراحی، ساخت و پرتاب محموله‌های اکتشافی و حامل موجود زنده برای اشراف و تسلط بیشتر بر قلمرو فضا و تکمیل زنجیره علوم، فناوری‌ها و خدمات فضایی
6عملیاتی کردن فناوری‌های فضایی اکتساب شده در برنامه‌های فضایی قبلی کشور به عنوان یک راهکار میان‌بر برای تامین حداکثری نیازهای فضایی کشور
7توسعه و تثبیت توانمندی، ارتقای قابلیت اطمینان و مزیت‌سازی در پرتاب محموله‌های مورد نیاز به مدارات مختلف عملیاتی
8توسعه و تکمیل زیر ساخت‌های توسعه فناوری، تجمیع، آزمون، پرتاب و بهره‌برداری از ماهواره‌های تحقیقاتی و عملیاتی مورد نیاز به منظور کاهش ریسک‌های ماموریت‌ها و ارتقای نرخ موفقیت در انجام ماموریت‌ها از طریق سرمایه‌گذاری دولتی
9احداث پایگاه ملی پرتاب‌های فضایی برای دستیابی به طیف گسترده‌ای از مدارات اعم از خورشید آهنگ و زمین آهنگ
10توسعه و شبکه‌سازی ایستگاه‌های زمینی چند منظوره برای کنترل ماهواره و بهره‌برداری از داده‌های فضایی
11ارتقای پلتفرم و ایجاد سازوکارهای اشتراک‌گذاری و پردازش داده‌های فضایی به منظور دسترسی مشترک بیشتر به تصاویر ماهواره‌ای با دقت بالا
12توسعه کاربردهای فضاپایه در حوزه‌های راهبردی کشور
13توسعه خدمات فضاپایه در حوزه‌های کشاورزی، معدن، هواشناسی، مدیریت بحران و بلایای طبیعی، نفت و گاز و انرژی، مدیریت شهری، محیط زیست، اینترنت اشیاء، ارتباط مناطق دورافتاده و صعب‌العبور
14افزایش 5 برابری سهم اقتصاد فضاپایه از تولید ناخالص ملی کشور و حضور در بازارهای بین‌المللی
سند 10 ساله فضایی (1401 تا 1410) در آخرین جلسه شورای عالی فضایی، مصوب شد و بر اساس آن هدف‌گذاری کشور در حوزه صنعت فضایی تبدیل‌شدن به یکی از کشورهای صادرکننده خدمات صنعت فضایی است. این سند در بازه‌های زمانی یک‌ساله، دوساله تا افق 10‌ساله در حوزه‌های ساخت ماهواره، زیرساخت‌های فضایی، توسعه فناوری فضایی، پایگاه فضایی تا ماهواره در لایه‌های مختلف مشخص شده است. تقسیم کار ملی از دیگر جنبه‌های این سند است و مقرر شده از تکرار اجرای پروژه‌ها و تحقیقات و موازی‌کاری جلوگیری شود.
سرآمدی در توسعه فناوری فضایی بومی در منطقه و افزایش بهره‌مندی شهروندان، کسب‌وکارها و دولت از خدمات و فناوری‌های فضا پایه به عنوان جزء جدایی‌ناپذیری از فعالیت‌های روزمره چشم‌انداز این سند تعریف شده و ماموریت‌هایی برای صنعت فضایی تعیین کرده است.
بر اساس این برنامه، دوازدهمین پرتاب ماهواره دولت در دو سال اخیر، ماهواره «پارس 1» بوده است که به عنوان دومین ماهواره ایران بعد از «خیام»، به وسیله پرتابگر خارجی در مدار قرار گرفت. جزئیات ماهواره‌های پرتاب شده به این شرح است:
ردیفماهوارهماهواره‌برزمان‌پرتاب
1ققنوسسیمرغدی 1400
2نور 2قاصداسفند 1400
3ناهید 1ذوالجناحخرداد 1401
4خیامسایوزمرداد 1401
5پرتاب زیرمداریقائم 100مهر 1401
6پرتاب زیرمداری بلوک انتقال مداری سامان-آذر 1401
7پرتاب تحقیقاتی فروند دوم ماهواره‌بر قائم100-اسفند 1401
8ماهواره نور 2قاصدمهر 1402
9پرتاب کپسول زیستیپرتابگر سلمانآذر 1402
10ماهواره ثریاقائمدی 1402
11مهداسیمرغبهمن 1402
12پارس 1سایوزاسفند 1402

دو همکاری بین‌المللی برای پرتاب ماهواره
بعد از پرتاب ماهواره «خیام» در سال گذشته با سایوز، ماهواره «پارس 1» دومین تجربه کشور در پرتاب بین‌المللی بوده است. «پارس 1» یک ماهواره تحقیقاتی_سنجشی است و به منظور تصویربرداری کاربردی، توسعه بازار داده‌های سنجشی داخلی و توسعه و آزمون فناوری‌های مورد نیاز ماهواره‌های سنجشی عملیاتی بومی طراحی و تولید شده است.

سیاست و بازاریابی


در اینفوگرافی زیر می‌توانید نمای کلی از خدمات، تجهیزات و امکانات این ماهواره را مشاهده کنید:

سیاست و بازاریابی


دکتر حسن سالاریه در گفت‌وگو با ایسنا، توسعه فناوری‌های بومی ماهواره و ماهواره‌بر و افزایش کاربری دانش فضایی در سطح کشور را از برنامه‌های این سازمان در حوزه فضایی عنوان کرد و گفت: استفاده از ظرفیت‌های فضایی در دنیا جزء حوزه‌های نوظهور محسوب می‌شود و برنامه جدی سازمان فضایی این است که با توجه به ضرورت استفاده و مدیریت داده‌های فضایی، به دنبال توسعه این فناوری‌ها است.
وی با اشاره به اقدامات فضایی کشور در سال 1402، اظهار کرد: از اقدامات شاخص کشور در سال گذشته، آغاز طراحی و ساخت ماهواره‌های «پارس 2» و «پارس 3» به عنوان نسل‌های جدیدتر ماهواره «پارس 1» با دقت‌های بهتر و بیشتر بوده است. ماهواره‌های سری پارس جزء ماهواره‌های سنجش از دور و اپتیکی با قابلیت تصویربرداری از سطح زمین هستند.
سالاریه، ماهواره راداری را از نیازمندی‌های جدی کشور دانست و یادآور شد: تفاوت تصویربرداری ماهواره‌های راداری با اپتیکی در این است که ماهواره‌های راداری وابسته به وضعیت نور و کیفیت نوردهی نیست و در شرایط ابر و غبار می‌تواند داده‌های مورد نیاز را از سطح زمین برداشت کند.
رئیس سازمان فضایی ایران با بیان اینکه در زمینه توسعه خدمات مبتنی بر داده در سال گذشته اتفاقات قابل توجهی رخ داد، افزود: برآورد سطح زیر کشت محصولات کشاورزی با کمک تصاویر ماهواره‌ای با همکاری وزارت جهاد کشاورزی اقدامات قابل توجه در این حوزه بوده است. این همکاری در زمینه تهیه نقشه‌های مکانی مورد نیاز بوده است.
وی با اشاره به پروژه‌های در دستور کار و اجرا شده از سوی این سازمان، گفت: ماهواره «پارس 2» تا چند ماه آینده به پایان می‌رسد. همچنین از ماهواره «طلوع-3» در بهمن سال 1401 رونمایی شد؛ این ماهواره یک ماهواره سنجشی با دقت 10 متر رنگی و 5 متر سیاه و سفید است. ماهواره «ظفر 2» یکی دیگر از پروژه‌های سازمان به شمار می‌رود که یک ماهواره سنجشی با دقت تصویربرداری 15 متر است.
رئیس سازمان فضایی ایران تاکید کرد: این ماهواره‌ها زمانی که در مدار قرار گیرند، منظومه ماهواره‌ای را تشکیل می‌دهند که می‌توانند سرعت دسترسی ما به داده زمینی را افزایش دهند؛ چرا که یک ماهواره هر 12 ساعت یک بار از منطقه ما عبور می‌کند و وقتی ماهواره‌های متعددی در مدارهای مختلف داشته باشیم، می‌توانیم مدت زمان دسترسی به ماهواره را کوتاه‌تر کنیم.
وی در زمینه توسعه ماهواره‌های مخابراتی، تکمیل ساخت ماهواره «ناهید 2» را از طرح‌های در دستور کار سازمان فضایی ذکر کرد و گفت: هر دو نسخه ماهواره ناهید 1 و 2 به پایان رسید و ساخت ماهواره «ناهید 3» را که یک ماهواره مخابراتی است و قابلیت ارتباط در پهنای باند بالاتر در ارتفاع پایین را دارد، به پایان رساندیم. همچنین مجموعه‌ای از ریزماهواره‌ها برای اینترنت اشیاء در حال ساخت از سوی برخی از شرکت‌های بخش خصوصی است.
سالاریه با تاکید بر اینکه امکان‌سنجی و طراحی منظومه پهن باند را شروع کردیم، ادامه داد: در حوزه پرتابگر نیز اقدامات خوبی انجام شده، به گونه‌ای که برخی از پرتابگرهای کشور در وضعیت تثبیت قرار دارند. در کشور ما ساخت پرتابگرهای سوخت مایع، جامد و سوخت ترکیبی را شروع کردیم. ما در بهمن سال گذشته پرتاب موفق ماهواره‌بر «سیمرغ» و پرتاب ماهواره‌بر «قائم 100» را در دی سال گذشته با سوخت مایع داشتیم. هر دو ماهواره‌بر جزء ماهواره‌برهای مهم و عملیاتی کشور محسوب می‌شوند که دارای ظرفیت‌های خوبی هستند.
رئیس سازمان فضایی ایران از گام ایران برای ساخت ماهواره‌برهای سنگین خبر داد و گفت: طراحی و ساخت ماهواره‌برهای سنگین چون «سریر» و «قائم 105 و 120» را در دستور ساخت داریم.
توسعه ایستگاه‌های زمینی
سالاریه ادامه داد: یکی از زیر ساخت‌هایی که در حال حاضر در کشور در حال توسعه است، توسعه ایستگاه زمینی چابهار است. این ایستگاه امکان دسترسی کشور به مدارهایی مانند خورشید آهنگ، مداری را که در حال حاضر ماهواره «پارس 1» در آن قرار دارد، فراهم می‌کند. همچنین این ایستگاه امکان ارائه خدمات به کشورهای دیگر را می‌دهد. ما در راستای توسعه ظرفیت‌های زیر ساخت فضایی؛ توسعه این ایستگاه را در دستور کار قرار دادیم و امیدواریم از سال آینده اولین پرتاب را از این منطقه انجام دهیم.
رئیس سازمان فضایی ایران خاطرنشان کرد: با توسعه این ایستگاه، استفاده از پرتابگرهای خارجی کاهش می‌یابد، ولی در راستای همکاری‌های بین‌المللی فضایی با کشورهای هدف، از ظرفیت‌های کشورهای دیگر نیز بهره می‌بریم و در این زمینه علاقه‌مندیم که این همکاری‌ها ادامه داشته باشد.
وی توسعه زیر ساخت ایستگاه چابهار را به عنوان نقطه عطفی برای رسیدن به مدارهایی چون خورشید آهنگ توصیف کرد و گفت: در حوزه اکتشافات فضایی اتفاقات مهمی رخ داد که از جمله آن می‌توانیم به توسعه کپسول‌های زیستی اشاره کنیم و پرتاب آن در پاییز سال گذشته بود که پرتاب موفقیت آمیزی بوده است. این پروژه نقطه شروعی برای فرایند مطالعات زیست فضا در کشور قلمداد می‌شود.
سالاریه، پرتاب زیر مداری بلوک انتقال مداری سامان را از دیگر دستاوردهای فضایی کشور نام برد و اظهار کرد: این پروژه برای دسترسی ما به مدارهای بالاتر برای ما بسیار مهم است و بلوک انتقال مداری «سامان 1» را اجرایی کردیم و در حال ساخت بلوک انتقال مداری «سامان 2» هستیم.
وی از توسعه و تکمیل آزمایشگاه‌های تجمیع و تست ماهواره‌ها تا 1000 کیلوگرم در کشور خبر داد و گفت: توسعه صنعت فضایی بدون تلاش شبانه‌روزی و پشتکار خستگی‌ناپذیر میسر نمی‌شود. پرتاب‌های فضایی در دو سال گذشته توسعه خوبی یافته و نویدبخش اتفاقات بسیار درخشان در کشور است.

لینک کوتاه:
https://www.siasatvabazaryabi.ir/Fa/News/737552/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مایکروسافت تغییر مهمی در منو استارت ویندوز 11 اعمال کرد

هوش مصنوعی سلول‌های قاتل سرطان را شناسایی می‌کند

عرضه دسترسی زودهنگام The Rogue Prince of Persia با تاخیر مواجه شد

بازی/ Middle East Empire؛ امپراتوری خاورمیانه را به دست بگیرید

خالق ChatGPT، رقیب جستجوگر گوگل را می‌سازد

خروج فضاپیمای استارشیپ (Ship-26) از آشیانه، برای آخرین تست های قبل از پرتاب

شیائومی تغییر مهمی در روند توسعه HyperOS اعمال کرد

ناسا ویدیوهای حیرت‌انگیزی از شراره‌های خورشیدی کلاس ایکس منتشر کرد

لاجیتک هدفون جدیدی با 20 ساعت شارژدهی و قیمت بسیار مناسب عرضه کرد

هفتمین پرواز فضایی تجاری ویرجین گلکتیک انجام می‌شود

مراسم چهل و سومین سالگرد شهادت خلبان شهید شیرودی در کرمانشاه برگزار شد

منتظر عرضه کالاف دیوتی روی گیم پس باشید

«جک دورسی» از دلایلش برای کناره‌گیری از بلواسکای می‌گوید

استور موبایل ایکس باکس در تیر یا مردادماه راه‌اندازی خواهد شد

بازی/ Last Shelter Survival؛ پناهی برای بازماندگان

تشخیص زودهنگام آب‌سیاه با کمک یک لنز هوشمند

گوشی میان‌رده وان‌پلاس به هوش مصنوعی مجهز شد

عکس تلسکوپ بازنشسته ناسا از سیاه‌چاله قلب کهکشان آندرومدا

آپدیت بزرگ واتس اپ با تغییر طراحی عمده و حالت دارک مود بهتر منتشر شد

«استارشیپ» برای پنجمین پرواز آزمایشی آماده می‌شود

بازی Hades 2 با رکوردشکنی کارش را آغاز کرد

بازی/ Ketchapp Summer Sports؛ برای مسابقات چالش برانگیز آماده شوید

اولین ایمپلنت مغزی «نورالینک» در انسان دچار مشکل شد

هوش مصنوعی آیفون را سرورهای اختصاصی اپل پردازش خواهند کرد

هوش مصنوعی جدید گوگل می‌تواند حتی DNA شما را شبیه‌سازی کند!

جستجوگر سیارات فرا خورشیدی ناسا به زندگی برگشت

بتلفیلد با یک بازی سرویس‌محور فوق‌العاده بازمی‌گردد

گوگل کروم با قابلیتی «جادویی» و بسیار کاربردی آپدیت شد

اطلاعات جدیدی از Resident Evil 9 فاش شد

تاریخ انتشار نسخه کارگردان بازی Dark Envoy مشخص شد

جنجال برای اپل؛ ویدیو تبلیغاتی آیپد پرو به‌شدت حاشیه‌ساز شد

تقابل فالکون 9 و اتمسفر زمین

برگزاری آئین تجلیل از دختران شاهد و ایثارگر سمنان به مناسبت روز دختر

سامسونگ پیشرفت چشمگیری در بازار آمریکا تجربه کرد

سامسونگ در طرحی ویژه، گلکسی واچ 6 رایگان به خریداران می‌دهد

ماه دارد کوچک می‌شود؛ این چه عواقبی برای زمین خواهد داشت؟

شفاف‌سازی در ماموریت‌ها جزو تاکیدات اولیه ما در بنیاد است

استاندار کرمانشاه: خون پاک شهدا پشتوانه محکم انقلاب اسلامی است

شناخت مشی شهدا و ایثارگران موثرترین روش ترویج فرهنگ ایثار و شهادت است

این رقیب اصلی ردمی توربو 3 است؛ موبایلی با شارژ 120 وات و نمایشگر 6 هزار نیت

نرم‌افزار پرحاشیه‌ای که خطر مرگ به‌همراه دارد؛ FDA فراخوان صادر کرد

جوکر به بازی MultiVersus می‌آید

آپدیت اول پیکسل 8a قابلیتی هیجان‌انگیز را به این گوشی می‌آورد

چرا گربه‌ها همیشه روی چهار دست و پا فرود می‌آیند؟

جزیره‌ی خوشمزه‌ها/ اولین گردهمایی بزرگ سرآشپزهای ایرانی در کیش

گوشی پرچمدار خوش‌قیمت؛ مشخصات آیکو نئو 9S پرو پلاس لو رفت

اندروید 15 تجربه فیلمبرداری گوشی‌ها را بهتر می‌کند؟

گوشی گیمینگ اقتصادی 2024 ریلمی در راه است

مدیرعامل سابق گوگل زمانی به فکر خرید تیک تاک بوده است

تصاویری از مرکز کهکشان راه شیری که توسط تلسکوپ بسیار بزرگ ESO ثبت شده است