سیاست و بازاریابی

آخرين مطالب

چشم‌انداز بازار 600 میلیون دلاری فناوری‌های شناختی ایران تا 2034 اخبار

چشم‌انداز بازار 600 میلیون دلاری فناوری‌های شناختی ایران تا 2034
  بزرگنمايي:

سیاست و بازاریابی - دبیر ستاد راهبری توسعه علوم و فناوری‌های شناختی گفت: برای حفظ سهم یک‌درصدی جمعیت ایران در بازار جهانی، باید تا سال ۲۰۳۴ اندازه این بازار به حدود ۶۰۰ میلیون دلار افزایش یابد.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری، عطاالله پورعباسی در این گردهمایی که با هدف آشنایی بیشتر با زیست‌بوم علوم شناختی و ارتباط آن با ادبیات بازار برگزار شد، اظهار داشت: تأکیدات رهبر شهید (ره) بر اهمیت علوم شناختی در اقتدار کشورها، مسئولیت ما را دوچندان می‌کند. این حوزه در اسناد بالادستی مانند برنامه هفتم توسعه نیز به عنوان یکی از حوزه‌های اصلی اقتدارآفرینی مورد توجه ویژه قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه بازار جهانی فناوری‌های شناختی در سال ۲۰۲۴ با حجم بزرگی مواجه شده و پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۳۴ به حدود ۵۳ میلیارد دلار برسد، افزود: نکته جالب توجه این است که پس از هوش مصنوعی، بالاترین نرخ رشد بازار مربوط به حوزه فناوری‌های عصبی و شناختی است. این موضوع نشان‌دهنده جذابیت این بازار از منظر گردش مالی، جذب سرمایه و همچنین اشتغال دانش‌بنیان است.
دبیر ستاد راهبری توسعه علوم و فناوری‌های شناختی با اشاره به سهم جمعیتی ایران در جهان (حدود یک درصد)، تصریح کرد: بر اساس مدل‌های تخمینی، سهم بازار ایران در حوزه علوم شناختی باید در سال‌های ۲۰۲۵-۲۰۲۶ حدود ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلیون دلار باشد. در حالی که برآوردهای ما از اندازه بازار فناوری‌های شناختی داخلی (بدون احتساب داروها) حدود ۱۴۰ میلیون دلار است.
پورعباسی با تأکید بر وابستگی فعلی کشور به واردات در این حوزه، بیان کرد: ما هنوز در تأمین نیازهای داخلی به خودکفایی نرسیده‌ایم، چه برسد به اینکه بتوانیم صادراتی داشته باشیم. در صورتی که بخواهیم نسبت جمعیتی خود را در بازار حفظ کنیم، تا سال ۲۰۳۴ باید بتوانیم اندازه بازار داخلی را به حدود ۶۰۰ میلیون دلار برسانیم؛ یعنی تقریباً چهار برابر کنیم.
وی مهم‌ترین پیش‌نیاز برای تحقق این هدف را رشد اعضای زیست‌بوم علوم شناختی دانست و گفت: برای چهار برابر کردن حجم بازار، باید تعداد اعضای زیست‌بوم نیز به همان نسبت رشد کند. در حال حاضر، زیست‌بوم علوم شناختی ایران حدود ۱۰ هزار عضو دارد که بیشترین سهم آن متعلق به پژوهشگران است؛ حدود ۹ هزار پژوهشگر در این حوزه فعالیت می‌کنند.
پورعباسی در ادامه با اشاره به آمار پژوهشگران و فناوران زیست‌بوم علوم شناختی، از وجود حدود ۹ هزار پژوهشگر و در حدود ۱۰۰۰ فناور در حدود ۲۵۰ شرکت دانش‌بنیان و فناور خبر داد.
وی نسبت پژوهشگر به فناور را برای این زیست‌بوم بالا توصیف کرد و افزود: در یک بازار بالغ، این نسبت باید حدود سه به یک باشد؛ یعنی به ازای هر سه پژوهشگر، باید یک فناور وجود داشته باشد که برای زیست‌بوم و بازار ارزش‌افزوده ایجاد کند. اما اکنون نسبت ما چیزی حدود نه به یک است که در مواجهه با بازار ۶۰۰ میلیون دلاری، بسیار بالا است.
دبیر ستاد راهبری توسعه علوم و فناوری‌های شناختی با بیان اینکه رسیدن به بازار ۶۰۰ میلیون دلاری نیازمند افزایش اعضای زیست‌بوم به حدود ۳۰ هزار نفر است، تصریح کرد: بیش از آنکه پژوهشگر اضافه کنیم، باید فناور به زیست‌بوم اضافه شود و هدف ما رسیدن نسبت پژوهشگر به فناور به حدود پنج به یک است، در حالی که حتی به استاندارد سه به یک هم نرسیده‌ایم.
وی با اشاره به اینکه شرکت‌های دانش‌بنیان و فناور معمولاً در گروه SMEها قرار می‌گیرند و میانگین ۷ تا ۸ عضو فناور دارند، گفت: برای ایجاد بستر فعالیت حدود ۶ هزار فناور، به حدود ۸۰۰ شرکت و شخصیت حقوقی نیاز داریم؛ یعنی از حدود ۲۵۰ شرکت فعلی باید به این عدد برسیم و برای تحقق این هدف، حدود ده سال فاصله داریم.
پورعباسی در ادامه اولویت‌های اصلی این حوزه را در قالب هفت محور راهبردی تشریح کرد. وی «توسعه دانش علوم شناختی به‌عنوان پیشران فناوری» را راهبرد نخست و زیربنایی این مسیر خواند و تأکید کرد: برای دستیابی به جایگاه شایسته در جهان، ناگزیر از بازنگری و بازمهندسی زیست‌بوم علوم شناختی با نگاه ویژه به توسعه فناوری‌های شناختی هستیم.
پورعباسی با اشاره به ضرورت رفع موانع تولید در این حوزه، از «تسهیل و بهبود فضای کسب‌وکارهای دانش‌بنیان» به عنوان محور سوم یاد کرد و افزود: حمایت از شرکت‌های فناور نیازمند ابزارهای مالی هوشمند و کارآمد است؛ از همین رو، توسعه ابزارهای تأمین مالی نوین، جزو راهبردهای محوری ستاد در دوره جدید قرار گرفته است.
وی در ادامه با تأکید بر بهره‌گیری از فناوری‌های مقرون‌به‌صرفه، تصریح کرد: راهبرد پنجم ما تمرکز بر فناوری‌هایی است که علاوه بر هزینه‌های بهینه، امکان پوشش گسترده‌ و خدمت‌رسانی به لایه‌های مختلف جامعه را داشته باشند.
دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری‌های شناختی همچنین به ضرورت زیرساختی اشاره کرد و گفت: توسعه هدفمند زیرساخت‌های فناوری شناختی و ارتقای نظام حکمرانی شناختی در کشور، دو حلقه نهایی این زنجیره هستند که زمینه‌ساز هم‌افزایی دستگاه‌های اجرایی و علمی برای تحقق حکمرانی داده‌محور و شناختی در کشور خواهد شد.
دبیر ستاد راهبری توسعه علوم و فناوری‌های شناختی در پایان تأکید کرد: حوزه علوم و فناوری‌های شناختی، حوزه‌ای بسیار پرظرفیت برای هم توسعه اقتصاد دانش‌بنیان و هم توسعه اشتغال دانش‌بنیان است. لذا از همه ظرفیت‌هایمان برای ارتقای این زیست‌بوم باید استفاده کنیم.

لینک کوتاه:
https://www.siasatvabazaryabi.ir/Fa/News/799188/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چرا «شناسایی نوترینو» برنده جایزه نوبل فیزیک 2026 شد؟

پورت غیررسمی Gears of War 3 برای PC اکنون به طور کامل قابل بازی است

نازک شدن شبکیه ممکن است پیش از ابتلا به پیش‌دیابت آغاز شود

بازی The Conjuring: Unspoken هفته آینده در نتفلیکس منتشر می‌شود

بیش از دو دقیقه از گیم‌پلی بازی لغوشده Perfect Dark منتشر شد؛ نمایش مناطق جدید و سیستم مبارزات

فوران قدرتمند خورشیدی شفق قطبی را به ارمغان آورد

«تلسکوپ فضایی جیمز وب» از جمع ستاره‌ها پرده برداشت

نجوم؛ چشم فضایی برای یافتن ماهواره در مدار/اجرای پروژه‌های مشترک ایران و چین

این گوشی سامسونگ از امروز منسوخ است و دیگر آپدیت نمی‌شود

برنده نوبل فیزیک 2026: شانس آوردم نوبل بردم!

برنامه صندوق نوآوری برای هوشمندسازی جذب سرمایه استارت‌آپ‌ها

بازنگری سند علوم و فناوری‌های شناختی با تأکید بر اولویت‌بندی حوزه‌ها

مهندسان اولین سازه تیتانیومی شناور جهان را ساختند

آنر از یک گوشی اقتصادی دیگر با نمایشگر پشتی رونمایی کرد

کسب مدال طلای INOVA 2026 توسط دانشجوی دانشگاه تهران

مانیتور اداری جدید لنوو با قیمت بسیار منطقی رونمایی شد

برندگان جایزه نوبل شیمی 2026 معرفی شدند

پیشنهاد ایجاد شبکه آزمایشگاه‌های فوتونیک بریکس از سوی ایران

عکس روز ناسا از آتش‌بازی کیهانی

لشکر روبات‌ها کارگران ساختمانی را بیکار می‌کنند

پاوربانک 45 وات جدید یوگرین با نمایشگر رنگی و استانداردهای پیشرفته ایمنی معرفی شد

فوری: گلکسی A57 سامسونگ به One UI 9.0 آپدیت شد

امید دانشمندان برای لاغری با چربی قهوه‌ای، با یک معمای تازه روبه‌رو شد

ارتباط مصرف حبوبات با کاهش شیوع بیماری‌های قلبی

کم و زیاد نخوابید تا زوال عقل نگیرید

بهبود دیابت نوع 2 با رژیم غذایی و ورزش هوازی

لحظه اعلام خبر نوبل به فرزندان؛ من برنده شدم

شناسایی باکتری‌های سودمند کشاورزی با کمک هوش مصنوعی

برای دومین بار در دنیا، سویه‌ای قارچ بیمارستانی در برابر تمام داروها مقاوم شده است

مدیر ناسا: یوفوها می‌توانند یک «لحظه اسپوتنیک» باشند

پرتاب 3 ماهواره از منظومه شهید سلیمانی تا شب عید

پزشکان تومور جنین را در رحم مادر کوچک کردند!

درخواست از رئیس‌جمهور برای احیای ستاد مستقل علوم و فناوری های شناختی

تولید رادیو داروی ایرانی برای شناسایی گره‌های لنفاوی درگیر با سرطان

هک حساب‌های پلی‌استیشن با فریب پشتیبانی سونی؛ وقتی مهندسی اجتماعی از رمز عبور قوی‌تر عمل می‌کند

لپ‌تاپ اندرویدی گوگل‌بوک در ابتدا از گوشی‌های سامسونگ پشتیبانی نمی‌کند

گوشی اقتصادی Y32 ویوو با مشخصات قابل قبول رونمایی شد

آل‌این‌وان جدید لنوو از راه رسید؛ نمایشگر 100 هرتز، تراشه i5 و 16 گیگابایت رم

تاثیر تفاوت نسل‌ها بر صنعت گردشگری جهان

بازی GTA 5 به مرورگرها راه پیدا کرد، اما راکستار جلوی آن را گرفت

مغز کوچک روی تراشه؛ نانوحسگری که اثر داروی پارکینسون را رصد می‌کند

قهوه فراتر از کافئین؛ 7 اثر کمترشناخته‌شده بر بدن

گوشی «توربو» جدید ویوو با باتری بزرگ و تراشه میان‌رده قدرتمند اسنپدراگون معرفی شد

مشکل آنتن آیفون 18 پرو مکس؛ اپل همچنان دلیل اصلی را اعلام نکرده است

ساخت سپر نانویی برای سربازان و کشاورزان

تصویر منتسب‌به گلکسی S27 اولترا، رنگ‌های جدید گوشی را نشان می‌دهد

نقد و بررسی بازی End of Abyss

ترمیم 92 درصدی زخم دیابتی موش‌ها با یک پچ میکرونیدلی ترکیبی

در کوهپایه‌های ایتالیا بودم که فهمیدم برنده نوبل شده‌ام!

هواوی میت 90 پرو مکس در بنچمارک‌ها قدرت‌نمایی کرد؛ رجزخوانی برای اسنپدراگون و تراشه‌های آیفون