سیاست و بازاریابی

آخرين مطالب

سرمقاله خراسان/ پوست اندازی استکبار آمریکایی بازاریابی سیاسی

سرمقاله خراسان/ پوست اندازی استکبار آمریکایی
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - خراسان / «پوست اندازی استکبار آمریکایی» عنوان یادداشت روز در روزنامه خراسان به قلم مصطفی غنی زاده است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
متن جدید سند استراتژی امنیت ملی آمریکا موسوم به NSS ۲۰۲۵ بیش از همه چیز واقعیت جدیدی درباره آمریکا را نشان می‌دهد و آن هم چرخش از نوع استکباری پساجنگ سردی به شکل دیگری از هژمونی‌طلبی جدید است. درحالی که آمریکای دهه ۱۹۹۰ تا همین سه سال پیش مبتنی بر نگرش‌های ویلسونی به دنبال بسط اندیشه‌های لیبرال-دموکراسی بود و نظام سیاسی خود را «آخرین نرم‌افزار حکمرانی بشر» می‌دانست، حالا دیگر قصد دارد تا این ادعاها و تلاش‌ها را کنار بگذارد. آمریکا پس از سقوط شوروی معتقد بود که کشورهای دیگر جهان باید قواعد نظم لیبرال را رعایت کنند و به رهبری و راهبری آمریکا تن دهند. از همین رو هر کشوری که چنین نمی‌کرد، زیر فشار آمریکا می‌رفت. کمااین که ایران در تمام سه دهه گذشته با همین عناوین حقوق بشری و حاکمیتی زیر فشارهای مختلف آمریکا از جمهوری‌‌خواه و دموکرات قرار گرفته بود. حتی بخشی از بهانه‌ها برای حمله به عراق هم همین «آزاد کردن» و «آوردن دموکراسی» بود که در بیان بوش تکرار می‌شد.
اما متن جدید ترامپ با انتقاد واضح از نخبگان آمریکایی می‌نویسد که «پس از پایان جنگ سرد، نخبگان سیاست خارجی آمریکا خود را این‌گونه قانع کردند که سلطه دائمی آمریکا بر سراسر جهان، در بهترین منافع کشور ماست. حال آن‌که امور سایر کشورها تنها زمانی برای ما اهمیت دارد که فعالیت‌های آن‌ها مستقیم منافع ما را تهدید کند.» یعنی معتقد است که راه رفته در تمام سی سال گذشته اشتباه بوده و باید مسیر دیگری پیموده شود.
اما آمریکای جدید ذیل رهبری ترامپ به دنبال چیست؟ آیا هژمونی و برتری را کنار گذاشته است؟ پاسخ قطعا خیر خواهد بود. اما هژمونی در این نگاه جدید به شکل دیگری محقق می‌شود. سند ۲۰۲۵ توضیح می‌دهد که مسائل دیگر کشورها و شرایط داخلی آن ها به ما ربطی ندارد مگر این که منافع ما درگیر باشد. سند می‌گوید که هیچ چیزی بالاتر از «منافع مستقیم و قابل اندازه گیری» آمریکا نیست. سند به صورت واضح می‌نویسد «راهبرد باید ارزیابی کند، مرتب‌سازی کند و اولویت‌بندی کند. هر کشور، هر منطقه، هر مسئله، یا هر آرمانی-هرچند هم شایسته-نمی‌تواند در کانون راهبرد آمریکا قرار گیرد. هدف سیاست خارجی، حفاظت از منافع اساسی ملی است؛ و این یگانه تمرکز این راهبرد است.» یعنی ترامپ به دنبال آن است که آمریکا برتر از تمام کشورها در زمینه‌های اساسی اقتصادی، نظامی، سیاسی و علمی-فناوری باشد اما دیگر پیگیر این نخواهد بود که دیگر کشورها چه نظام سیاسی دارند یا با هم چگونه تعامل می‌کنند.
متن به وضوح از مداخله‌گری‌های سابق آمریکا در این زمینه انتقاد می‌کند و می‌نویسد: «گرایش پیشینی به عدم مداخله‌گری – در اعلامیه استقلال، بنیان‌گذاران آمریکا ترجیحی روشن برای پرهیز از مداخله در امور دیگر ملت‌ها را تثبیت کردند و مبنای آن را نیز به‌صراحت بیان داشتند: همان‌گونه که همه انسان‌ها از حقوق طبیعی برابر و خداداده برخوردارند، همه ملت‌ها نیز بنا بر قوانین طبیعت و خدای طبیعت مستحق جایگاهی جداگانه و برابر در نسبت با یکدیگرند.» اما در ادامه هرگونه مداخله‌گری را کنار نمی‌گذارد و توضیح می‌دهد که «برای کشوری که منافعش به اندازه کشور ما گسترده و متنوع است، پایبندی سخت‌گیرانه و مطلق به عدم مداخله‌گری ممکن نیست. با این حال، این گرایش پیشینی باید آستانه بالایی برای آنچه مداخله موجه تلقی می‌شود، تعیین کند.»
بازار
این ها یعنی اصل بر این است که دیگر آمریکا برای بسط نظام سیاسی خودش در دنیا و تبلیغ هنجارهایش، هزینه و مداخله نمی‌کند. اما وقتی منافعش درگیر باشد، حتما دخالت هم خواهد کرد. این همان نکته‌ای است که در بخش آمریکای جنوبی و دخالت در امور کشورهای این حوزه نیز تکرار شده است. در آن جا هم اصل عدم مداخله است اما باز می‌گوید که چون منافع ما در این کشورهاست پس باید جلوی برخی اقدامات آن ها را بگیریم.
دقت کنید که این یک تفاوت اساسی با گذشته‌ آمریکا در ۳۰ سال و در نگاهی وسیع‌تر، ۸۰ سال گذشته است. آمریکایی‌ها همیشه برای خود برتری تمدنی و اندیشه‌ای را قائل بودند. وظیفه خود را نیز بسط این اندیشه، گفتمان و چارچوب حکمرانی در جهان می‌دانستند. حالا ترامپ می‌گوید که دیگر قصدی برای این بسط هنجارهای لیبرال-دموکراسی ندارد و صرفا به منافع عینی آمریکا توجه می‌کند. گرچه آمریکا بازهم به دنبال برتری جویی خواهد رفت اما این برتری‌طلبی صرفا در چارچوب منافع مستقیم و عموما مادی قابل بحث است. حتی در بخش قدرت نرم به وضوح گفته شده که آمریکا دیگر به دنبال «تغییر فرهنگ‌ها و نظام‌های سیاسی» نیست بلکه از قدرت نرم استفاده می‌کند تا «از موضع قدرت، غرور ملی و عدم عذرخواهی از گذشته و حال خود» کار را پیش می‌برد.
متن به وضوح، مسئله اساسی خود را « اول آمریکا » معرفی می‌کند و می‌نویسد: «این سیاست بر ایدئولوژی‌های سنتیِ سیاسی بنا نشده است. انگیزه اصلی آن، پیش از هر چیز، این است که چه چیزی برای آمریکا کارآمد است؛ یا به دو کلمه: «اول آمریکا»
اساس سند، مقابله با چین برای جلوگیری از بسط قدرت این کشور در ابعاد مختلف است و در این مسیر، مسئله اصلی حفاظت از تایوان است. درواقع حمایت از تایوان هم برای جلوگیری از قدرت گرفتن چین در مقابل هژمونی آمریکایی مورد بحث است. 
درباره این سند باید بسیار بیشتر بحث کرد؛ اما باید فهم نمود که ما با شکل جدیدی از استکبار مواجه هستیم که دیگر قصدهای قبلی خود را کنار گذاشته است. اگر همین نگاه در واقعیت اجرا شود، ما با دنیایی جدید مواجه هستیم که در آن یک دوره «بی‌هژمون و بی‌ثبات» به وجود خواهد آمد. آمریکا دیگر نمی‌خواهد هزینه رهبری نظم را بپردازد، اما اجازه نمی‌دهد قدرت جایگزینی نیز ظهور کند. پیامد بالقوه چنین وضعی، افزایش بی‌ثباتی‌های ژئوپلیتیکی، تشدید رقابت‌های منطقه‌ای، و بازتولید شوک‌های اقتصادی–امنیتی در مقیاس جهانی است. چنین وضعیتی حتما برای ایران تهدیدها و فرصت‌هایی را دارد که با دقت در وضعیت‌شناسی، می‌توان به آن ها دست یافت.

لینک کوتاه:
https://www.siasatvabazaryabi.ir/Fa/News/787978/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چهره علم در سال 2026 چگونه خواهد بود؟

این سیاره آن‌قدر تحت فشار گرانش ستاره‌اش قرار دارد که به شکل لیمو درآمده است

رئیس بلیزارد: استودیو هدف‌گذاری کرده هر سال یک تا دو عرضه بزرگ داشته باشد

سرمقاله خراسان/ پوست اندازی استکبار آمریکایی

قوانین جدید «چت‌جی‌پی‌تی» برای حفظ ایمنی نوجوانان

گوشی اندرویدی با چیدمان دوربین آیفون؛ قیمت گوشی ویوو V70 لو رفت

بزرگ‌ترین باتری تاریخ محصولات وان‌پلاس به گوشی توربو می‌آید

پلیرها ماد هنری کویل را برای The Witcher 3 نصب کردند، اما با گرالت مناطق محروم مواجه شدند!

ساخت غشای سلولزی نانوبلوری برای بهبود هم‌زمان استحکام، نفوذپذیری و حذف نمک

ظرفیت باتری شیائومی 17 اولترا لو رفت؛ غول‌آساتر از نسل قبل

آیا این مدل دستی کنسول PS6 است؟

عکس روز ناسا از خالکوبی خورشید روی جاده!

باتری غول‌پیکر و نمایشگر بسیار سریع؛ وان‌پلاس توربو گوشی ارزشمندی خواهد بود

شیوه متفاوت ابتلای مردان و زنان به «بیماری‌های عصبی»

ستاره‌های تاریک؛ کلید افشای راز تولد نخستین ستارگان جهان

اگر هنگام فکر کردن به مسئله بخوابیم، جواب را پیدا می‌کنیم؟ علم پاسخ جالبی دارد

درخت‌ها چطور با هم صحبت می‌کنند؟

رصد نادر یک «ابرگران‌نواختر» در آسمان

جلوگیری از ناتوانی ذهنی و ناشنوایی با «مشاوره ژنتیک»

اپل حجم تبلیغات اپ استور آیفون را افزایش داد

عرضه اولیه آیفون فولد احتمالا محدود خواهد بود

این احتمالا اولین گوشی تاشو اپل است

وقتی باکتری روده قورباغه، تومورهای سرطانی را در موش‌ها از بین می‌برد!

پاوربانک اقتصادی جدید شیائومی حتی برای لپ‌تاپ هم مناسب است

قهرمان جدید بازی مبارزه‌ای تکن، یک مادربزرگ 92 ساله است!

ارزان‌ترین تبلت نسل جدید اپل احتمالا قدرتمندتر از حد تصور خواهد بود

کال آو دیوتی جدید شرایط خوبی ندارد؛ افت شدید فروش در هفته‌های اخیر

اگر ربات دستور ایست بدهد، به حرفش گوش می‌کنید؟

آمار فروش اپل واچ اختلاف چشمگیری با ساعت‌های سامسونگ دارد

انویدیا تولید پردازنده گرافیکی را کاهش می‌دهد؛ موج افزایش قیمت در راه است؟

«جیمز وب» اولین ابرسیاه‌چاله فراری تاریخ را کشف کرد

آیفون‌های ژاپن اصلاح می‌شوند؛ زور اپل به دولت نرسید

چشم‌انداز تازه درمان بیماری‌های کبدی با کمک سلول‌های بنیادی

مشخصات اگزینوس 2600 لو رفت؛ پردازنده پرقدرت سامسونگ

این چسب هر وقت بخواهید، آزاد و محکم می‌شود

قیمت آیفون تاشو اپل چقدر خواهد بود؟

سامسونگ یکی از ویژگی‌های برجسته گلکسی S9 را احیا می‌کند

مراسم The Game Awards 2025 با 171 میلیون پخش زنده رکورد زد

خرس‌های قطبی ژن‌های خود را برای سازگاری با دنیای گرم‌تر تغییر می‌دهند

کاراکتر‌های سریال Fallout وارد Call of Duty Black Ops 7 خواهند شد

آمازون با سطل‌ زباله هوشمند به جنگ دورریز غذا می‌رود

بازی‌های بعدی Silent Hill ممکن است در هر نقطه‌ای از جهان روایت شوند

سال 2025، جلوه‌ای از قدرت و تاب‌آوری جهان علم

مانیتور M10 Ultra با پنل مینی ال‌ای‌دی و روشنایی مناسب معرفی شد

ماهواره‌های «گالیله» راهی فضا شدند

ای‌ام‌دی مدل کم‌مصرف‌تر کارت گرافیک RX 9060 XT را عرضه کرد

عکس روز ناسا از روح کیهانی!

تصاویر اولین گوشی سری «سیگنچر» موتورولا لو رفت

پوکو F8 اولترا با قیمت باورنکردنی به ایران رسید

تبدیل پر مرغ به پارچه نفیس کشمیر