سیاست و بازاریابی

آخرين مطالب

4 محور اصلی بهینه‌سازی مصرف انرژی در کشور وزارت نفت

4 محور اصلی بهینه‌سازی مصرف انرژی در کشور
  بزرگنمايي:

سیاست و بازاریابی - یک کارشناس حوزه انرژی با اشاره به اینکه برای بهینه‌سازی مصرف انرژی توجه به چهار محور اصلی ضروری است، گفت: بهینه‌سازی مصرف سوخت باید فرابخشی دیده شود و در این زمینه پیشنهاد ایجاد معاونت فناوری و بهینه‌سازی ریاست‌جمهوری برای مهار شدت مصرف انرژی از سوی دولت سیزدهم مطرح شده است.

سلبعلی کریمی در گفت‌وگو با خبرنگار شانا با بیان اینکه باید به موضوع بهینه‌سازی مصرف انرژی از چهار جنبه توجه شود، اظهار کرد: این چهار محور شامل ضرورت، جایگاه، ساختار و عوامل اجرای بهینه‌سازی در بخش انرژی کشور است.
وی با اشاره به اینکه امنیت پایدار انرژی امروز برای همه جوامع و حکومت‌ها ضروری است، افزود: با توجه به این مهم در دولت سیزدهم موضوع بهینه‌سازی که در سال‌های گذشته مغفول مانده بود، دوباره اولویت‌دار شد.
این کارشناس حوزه انرژی ادامه داد: جنگ اوکراین برای غرب در حوزه انرژی چالش‌های زیادی را ایجاد کرد، البته این نخستین بار نبود که انرژی در جنگ به‌عنوان یکی از چالش‌های اصلی برای غرب به‌شمار می‌رود، بلکه در جنگ جهانی دوم نیز این اتفاق برای آلمان‌ها افتاد.
کریمی تأکید کرد: از سوی دیگر، زمانی عوامل حیاتی تنها به آب، هوا و غذا محدود می‌شد، اما امروز بدون انرژی امکان ادامه زندگی نیست و حتی کشورهایی مانند کشورهای حاشیه خلیج‌فارس آب خود را نیز به‌وسیله انرژی تولیدی و با شیرین‌سازی آب دریا تأمین می‌کنند.
مقوله انرژی در امنیت سیاست و رفاه نقش کلیدی دارد
وی با اشاره به اینکه در بیشتر موارد، توجه به چالش‌های زیست‌محیطی به انرژی باز می‌گردد، گفت: مقوله انرژی تنها عامل صرف اقتصادی نیست و به موضوعی چندوجهی تبدیل شده است که در امنیت سیاست و رفاه نقش کلیدی دارد، بنابراین تأمین امنیت پایدار انرژی خط قرمز دولت‌ها و حکومت‌ها به‌شمار می‌رود.
این کارشناس انرژی با تأکید بر اینکه در گذشته برای بهینه‌سازی مصرف و کنترل شدن مصرف انرژی در کشور، قیمت‌ها را بدون مطالعه کامل اضافه کردیم، افزود: در کنار آن نیز بخشی از یارانه را به مردم دادیم، اما در عمل این اقدام‌ها تأثیری در مصرف انرژی نداشت و تجربه نشان‌ داده این روش‌ها چندان موفق نبوده است.
کریمی ادامه داد: با وجود داشتن منابع هیدروکربوری، اما سهم انرژی‌های تجدیدپذیر در حال افزایش است و به‌تدریج نقش انرژی‌های فسیلی را کم‌رنگ می‌کند.
وی با بیان اینکه تنوع جغرافیایی و اقلیمی ایران امکان استفاده از انرژی‌های نو به‌ویژه انرژی خورشیدی را در کنار انرژی‌های فسیلی بیشتر می‌کند، تصریح کرد: با توجه به اینکه در مناطق جنوبی ایران تا 350 روز در سال هوای آفتابی داریم، ظرفیت استفاده از انرژی خورشیدی در تأمین انرژی پایدار می‌تواند مورد توجه قرار گیرد.
این کارشناس انرژی تأکید کرد: در آمایش سرزمین همه ابعاد در نظر گرفته نشده است و بر این اساس دو تصمیم اشتباه گرفته شد که شامل ایجاد شبکه سراسری گاز و شبکه سراسری برق به‌صورت موازی بوده است و از انرژی‌های تجدیدپذیر استفاده نکرده‌ایم.
کریمی گفت با این تصمیم‌ها اکنون با رشد مصرف انرژی روبه‌رو هستیم که هرچقدر تولید را افزایش دهیم، جوابگوی مصرف نخواهد بود، زیرا ارزش واقعی انرژی در کشور برای مصرف‌کنندگان مشخص نیست.
وی افزود: باید مصرف‌کنندگان انرژی بدانند که انرژی سرانجام تمام خواهد شد، همچنین آسیب‌های محیط زیستی شدت مصرف انرژی در کشور نیز باید تبیین شود. از سوی دیگر، مقدار بهره‌وری انرژی در صنایع مختلف را مشخص کنیم و به‌دنبال افزایش بهره‌وری در صنایع کشور برویم.
بدمصرفی انرژی تنها به رفتار مصرف‌کننده مربوط نیست
این کارشناس انرژی با تأکید بر اینکه بدمصرفی انرژی تنها به رفتار مصرف‌کننده مربوط نیست، ادامه داد: تجهیزات موجود نیز مصرف بالایی دارند. برای نمونه مصرف خودروهای موجود در ایران به ازای 100 کیلومتر پیمایش دو تا سه برابر میانگین جهانی است و از همین رو نمی‌توان انتظار داشت تنها با تغییر رفتار مصرف‌کننده، مصرف سوخت کاهش یابد.
کریمی اظهار کرد: از سوی دیگر، قیمت سوخت در کشور پایین است و با توجه به اختلاف قیمت سوخت در ایران و کشورهای همسایه، قاچاق سوخت جذابیت بالایی برای سودجویان دارد.
وی با بیان اینکه رشد مصرف انرژی در کشور سبب شده افزایش تولید با سرمایه‌گذاری‌های نو نیز جوابگوی آن نباشد، تأکید کرد: باید فرسودگی را در بخش‌های مختلف اصلاح و به سمت اصلاح مصرف سوخت خودروها حرکت کنیم.
این کارشناس انرژی اصلاح الگوی مصرف در کشور را ضروری دانست و گفت: توجه به کاهش شدت مصرف انرژی همواره جزیره‌ای بوده و اتاق فکری در این زمینه ایجاد نشده است. اکنون باید چشم‌انداز جدیدی تعریف کنیم تا شیوه دقیق و ضمانت اجرا داشته باشد.
کریمی با اشاره به اینکه برای تغییر الگوی مصرف همواره سلبی عمل کردیم، افزود: مقوله انرژی فراتر از دولت‌ها و موضوعی حاکمیتی است که به کل نظام باز می‌گردد و دولت مسئولیت اجرایی آن را به‌عهده دارد.
وی ادامه داد: برای تغییر الگوی مصرف باید با وحدت رویه و وحدت فرماندهی عمل کنیم و در سیاست‌گذاری، نقشه راه، در اختیار گرفتن عوامل و شیوه اجرا حفظ این وحدت رویه الزامی است، بنابراین باید ساختاری ایجاد شود تا اختیار اجرای تصمیم‌های کلان سران سه قوه را داشته باشد.
ایجاد معاونت فناوری و بهینه‌سازی الگوی برای حل ناترازی مصرف انرژی
این کارشناس انرژی تأکید کرد: ایجاد یک معاونت جدید برای حل ناترازی مصرف انرژی در ساختار ریاست‌جمهوری سبب اتلاف وقت می‌شود، اما می‌توان در قالب معاونت فناوری ریاست‌جمهوری استفاده کرد و معاونت فناوری و بهینه‌سازی الگوی مصرف شکل بگیرد.
کریمی با تأکید بر اینکه موضوع بهینه‌سازی انرژی تنها سخت‌افزاری نیست، گفت: توجه به فناوری و مسائل نرم‌افزاری اهمیت به‌مراتب بالاتری دارد و باید در حوزه‌های مختلف فناوری، رویه‌های فکری و اجرایی وارد شوند.
وی افزود: برای اجرا نیز باید وزارتخانه‌هایی مانند وزارت راه ‌و شهرسازی، وزارت صمت، وزارت کشاورزی، شهرداری کلان‌شهرها و... که بیشترین مصرف انرژی توسط ذی‌نفعان آنها انجام می‌شود، وارد عمل شوند، زیرا بالاترین مصرف انرژی در بخش صنعت، حمل‌ونقل و ساختمان اتفاق می‌افتد.
این کارشناس انرژی ادامه داد: وزارتخانه‌های نفت و نیرو تولیدکننده هستند و اجرای سیاست‌های کاهش مصرف انرژی با وظیفه ذاتی آنها در تعارض است و از همین رو، تشکیل کمیته عالی در معاونت فناوری ضرورت دارد.
کریمی با بیان اینکه مصرف‌کننده باید به این نتیجه برسد که از بهینه‌سازی مصرف انرژی بهره‌مند می‌شود، اظهار کرد: برای نمونه در هشت سال دفاع مقدس، سهمیه‌بندی سوخت از سوی مردم به‌درستی رعایت می‌شد.
وی مهم‌ترین اصل در فرهنگ‌سازی را ایجاد اعتماد بین مردم دانست و گفت: اکنون پرداخت یارانه‌ها ابهام‌های زیادی دارد و برای بهینه‌سازی مصرف انرژی در گام نخست باید اعتماد عمومی ترمیم شود.
اعتمادسازی پیش‌نیاز فرهنگ‌سازی است
این کارشناس انرژی با اشاره به اینکه 80 درصد یارانه انرژی به دست دهک‌های بالای جامعه می‌رسد، افزود: اعتمادسازی پیش‌نیاز فرهنگ‌سازی است.
کریمی به لزوم ایجاد ضمانت‌ اجرایی برای بهینه‌سازی مصرف انرژی تأکید کرد و ادامه داد: ضمانت اجرایی به دو صورت سلبی و ایجابی ایجاد می‌شود و در این زمینه برای مصرف‌کنندگان می‌توان از مشوق‌ها استفاده کرد و در مواردی مانند قاچاق نیز می‌توان با همکاری قوه‌قضاییه اقدام‌های سلبی انجام داد، همچنین در بخش اجرا باید به سمت افزایش راندمان و بهره‌وری برویم.
وی به استفاده از توان شرکت‌های دانش‌بنیان در کاهش ضایعات و بهبود مصرف انرژی اشاره کرد و گفت: در کنار آن نیز لازم است تجدیدنظر در قیمت‌های انرژی اتفاق بیفتد.
این کارشناس انرژی تأکید کرد: ضرورت توجه به بهینه‌سازی انرژی به‌عنوان مقوله امنیتی وظیفه هر ایرانی است تا به هر نحوی دولت را یاری کنند و اگر این مقوله را دنبال نکنیم فرصت را از دست خواهیم داد.

لینک کوتاه:
https://www.siasatvabazaryabi.ir/Fa/News/694837/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ظاهرا توسعه گلکسی اس 26 اج هنوز لغو نشده است

یک پادزهر برای 17 نوع مارگزیدگی ساخته شد

«پروردگار هرج‌و‌مرج»؛ گوشی جدیدی که روح نوکیا را دارد

دانشمندان زبان دوم حیات را کشف کردند

هوش مصنوعی سامسونگ حالا از 22 زبان پشتیبانی می‌کند

اگر زیاد می‌نشینید، کاکائو بخورید!

سامسونگ اولین اطلاعات رسمی گلکسی S26 را منتشر کرد

اولین نقشه 3بُعدی از یک سیاره فراخورشیدی ترسیم شد

اپل احتمالا نمایشگر اولد را به آیپد مینی و آیپد ایر می‌آورد

کوچک‌ترین چاپگر زیستی 3 بُعدی جهان، ناجی تارهای صوتی می‌شود

طرفدار GTA 4 خودروی پلیس لیبرتی‌ سیتی را بازسازی کرده است

گیاهان دارویی، قاتل چربی خون بالا

رقیب جدید کروم؛ مرورگر موبایلی سامسونگ وارد کامپیوترها شد

ست آچار بکس 46 عددی، ابزار همه‌کاره با کیفیت بالا و تخفیف محدود

هوش مصنوعی؛ باعث فاجعه یا عامل درمان سرطان؟

سازنده Pacific Drive: بازی را روی ایکس باکس خریداری نکنید!

خاکستری‌شدن موها احتمالاً رویکرد طبیعی بدن برای مقابله با سرطان است

مراسم اختصاصی Resident Evil Requiem اوایل سال 2026 برگزار خواهد شد

هوش مصنوعی «جمینای»، ستاره‌های در حال انفجار را شناسایی می‌کند

ما انسان‌ها همه‌چیزخوار هستیم؛ اما به یک دلیل هرگز نباید سراغ گوشت دلفین برویم

گوشی جدید سامسونگ داغ شد و آتش گرفت؛ ادعای خریدار کره‌ای

آیا می‌دانستید بزرگ‌ترین آبشار دنیا زیر آب‌های اقیانوس پنهان است؟

تست نمایشگر آیفون 17 یک نکته جالب را برملا می‌کند

این ربات انسان‌نما اتاق را مرتب و لباس‌ها را تا می‌کند

رسمی: گوشی جدید ناتینگ زائدافزار دارد

کشف یک ابرزمین در فاصله فقط 20 سال نوری با پتانسیل میزبانی از حیات بیگانه

مشکل عجیب والپیپر در گوشی‌های سامسونگ به‌زودی برطرف می‌شود

برخی عنکبوت‌ها واقعاً می‌توانند پرواز کنند؛ اما آن‌طور که به نظر می‌رسد ترسناک نیستند

تریلر جدیدی از عنوان ترسناک Agni: Village of Calamity منتشر شد

تولد اورانگوتان نادر در باغ‌وحش؛ بارقه امید برای گونه‌ای رو به انقراض

بازی WWE 2K26 در دست توسعه است

مد دریایی عجیب؛ دلفین‌ها برای دلربایی از ماده‌ها روی سرشان کلاه‌گیس می‌گذارند

یکی از باریک‌ترین گوشی‌های تاریخ؛ تصویر میت 70 ایر لو رفت

خورشید با لبخندی ترسناک به استقبال هالووین رفت!

ویژگی خلاقانه HyperOS 3 برای گوشی‌های پوکو و ردمی فعال شد

کودک 12 ساله کانادایی 2 سیارک جدید کشف کرد

موبایلی که هرگز عرضه نشد؛ تصاویر واقعی از گوشی ماژولار گوگل

ربات انسان‌نمای چینی یک خودروی 1.5 تنی را کشید

ویندوز 10 به این زودی‌ها نمی‌میرد؛ سهم بازار چشمگیر پس از 10 سال

«کاتتر» هوشمندی که در رگ‌هایی باریک‌تر از موی انسان حرکت می‌کند

خودنمایی پیکسل 10a در تصاویر جدید؛ شبه‌پرچمدار دوست‌داشتنی گوگل

ایمپلنتی که وضعیت ستون فقرات را از درون بدن گزارش می‌کند

تست باتری شیائومی 17 پرو مکس؛ قدرت‌نمایی برای آیفون

تأکید مدیرعامل بیمه دی بر نقش حیاتی بیمه در "پدافند غیرعامل" / صنعت بیمه، بازوی اصلی ارتقای تاب‌آوری ملی و صیانت از زیرساخت‌هاست

موشک «فالکون هوی» امسال پرتاب نمی‌شود

گوشی‌های سامسونگ گران‌تر می‌شوند؟

آنزیم‌ها؛ از ابزار تشخیص بیماری تا درمان‌های هدفمند

قیمت گوشی ناتینگ فون 3a لایت لو رفت

مخمر از تنش‌های مریخ جان سالم به در برد

این مانیتور خوش‌قیمت، نمایشگر 400 هرتزی دارد و مخصوص گیمرها است