سیاست و بازاریابی
نشست تخصصی مشترک ایران و روسیه با عنوان سازوکارها و نیازها مطرح شد
از پیش‌نیازهای حذف دلار تا اعمال مکانیزم تعیین قیمت بین ایران و روسیه
چهارشنبه 27 ارديبهشت 1402 - 18:58:36
سیاست و بازاریابی - در نشست تخصصی ایران و روسیه که تحت عنوان سازوکارها و نیازها برگزار شد، مباحث مختلفی برای همکاری بین دو کشور از جمله پیش‌نیازهای حذف دلار از مبادلات، اعمال مکانیزم تعیین قیمت و ایجاد مراکز علمی و پژوهشی برای پیشبرد اهداف مشترک مورد بررسی قرار گرفت.

به گزارش شانا، در حاشیه نخستین روز از برگزاری بیست‌وهفتمین نمایشگاه بین‌المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی (چهارشنبه، 27 اردیبهشت‌ماه) با مشارکت مؤسسه مطالعات بین‌المللی انرژی و صندوق سرمایه‌گذاری فدراسیون روسیه (روس کانگرس) نشستی تخصصی با عنوان «سازوکارها و نیازها» با حضور کامران نیکی اسکویی، مدیر بخش مطالعات گاز مدیریت امور اوپک و روابط با مجامع بین‌المللی انرژی وزارت نفت، غلامعلی رحیمی، رئیس مرکز تحقیقات مؤسسه مطالعات بین‌المللی انرژی، میتروکوویچ استانسیلاو، تحلیلگر و کارشناس ارشد دانشگاه مالی فدراسیون روسیه و کاپیتانوف سرگی، کارشناس مرکز انتقال انرژی مؤسسه خصوصی علم و فناوری اسکلوکوف (Skoltech) برگزار شد.
اعمال مکانیزم تعیین قیمت و تاثیرگذار روی دنیا
در ابتدای این پنل استانسیلاو، کارشناس ارشد دانشگاه مالی فدراسیون روسیه و کاپیتانوف سرگی با تاکید بر اینکه اینکه چگونه باید همکاری بین ایران و روسیه عملیاتی شود و در فضای بزرگ‌تر بررسی شود، گفت: عملیات سوآپ در دست انجام است که می تواند از طریق آسیای میانه انجام شود. همچنین امکان شکل‌دهی اهرم‌های مالی که بتواند به ایران و روسیه کمک کند که نقش خود را بهتر ایفا کنند وجود دارد. این اهرم‌های مالی می‌توانند در سازمان همکاری‌های شانگهای باشد. 
وی با بیان اینکه می‌توان از ارزهای مختلف در تبادلات مالی استفاده کرد، گفت: متاسفانه در روسیه امکان استفاده از کارت‌های ایرانی وجود ندارد. درواقع استفاده از مکانیزم مالی که بین دوکشور وجود دارد آسان نیست. اینکه به خاطر دلایل سیاسی تراکنش مالی برای ارزهای غربی ممنوع می شود یکی از دلالیلی است که نتوان به این ارزها اعتماد کرد.
این تحلیلگر در ادامه با تاکید بر اینکه در بحث LNG، روسیه و ایران توانایی خاصی ندارند، اظهار کرد: می توانیم با همکاری مشترک و با حضور چین و هند روی این موضوع کار کنیم. همچنین می‌توانیم در مکانیزم تعیین قیمت، قوانین جدید در بحث حمل و نقل بگنجانیم و با یکدیگر ائتلافی شکل دهیم که روی بخش عمده دنیا تاثیرگذار باشد.
پیش‌نیازهای حذف دلار از مبادلات
در ادامه پنل کامران نیکی اسکویی، مدیر بخش مطالعات گاز مدیریت امور اوپک و روابط با مجامع بین‌المللی انرژی وزارت نفت با بیان اینکه حدود 25 کشور در نظر دارند دلار را از مبادلات خود حذف کنند، تشریح کرد: اگر حجم معاملات کوچک باشد می‌توان این اقدام را انجام داد اما اگر حجم مبادلات بزرگ باشد، مخصوصا در صنایع نفت و گاز که نیاز به امنیت سرمایه‌گذاری در بلند مدت دارد تا جایگزین قابل اعتماد پیدا نشود، مکانیزم‌های کوتاه مدت اثرگذار نیست.
وی با تاکید بر اینکه ارز مشترک برای مبادلات باید اعتبار بین‌المللی داشته باشد، گفت: برای این منظور باید در سطح سیاسی موافقت‌نامه تعهد آور امضا شود. همچنین بانک‌های مرکزی کشورهایی که می خواهند این اقدام را انجام دهند باید مکانیزم‌هایی را تشکیل دهند که بتواند تضمین مالی داشته باشد. اقتصاد ایران و روسیه از تورم بالا و بی ثباتی ارز رنج می برد و زمانی که در بلند مدت نتوانند یک سیستم پایدار ارزی برقرار کنند، نمی توانند حجم بالای سرمایه‌گذاری را جذب کنند.
مدیر بخش مطالعات گاز مدیریت امور اوپک و روابط با مجامع بین‌المللی انرژی وزارت نفت با تاکید بر لزوم بررسی همکاری‌های بین‌المللی بین دو کشور عنوان کرد: این همکاری‌ها از قبل بین ایران و روسیه وجود داشته است و باید دید چگونه می‌توان از ظرفیت سازمان‌ها استفاده کرد تا به جای رقابت مخرب به همکاری سازنده روی بیاوریم.
نیکی اسکویی ادامه داد: همچنین ایجاد مرکز تحقیقات برای توسعه همکاری دو کشور عملی است و می توان همه بحث‌های مشترک را در این مرکز انجام داد.
ایجاد مراکز علمی و پژوهشی برای پیشبرد اهداف مشترک
در ادامه،کاپیتانوف سرگی، کارشناس مرکز انتقال انرژی مؤسسه خصوصی علم و فناوری اسکلوکوف (Skoltech)، با تاکید بر اینکه باید خلاهای بین روابط بین ایران و روسیه بررسی و پر شود، اظهار کرد: ظرفیت خوبی بین ایران و روسیه در زمینه‌های تجاری، انرژی و علمی وجود دارد اما بحثی که کم‌تر به آن توجه شده بحث آموزش است. می توان مراکز علمی و پژوهشی برای پیشبرد اهداف مشترک ایجاد کرد.
وی با بیان اینکه رابطه روسیه و غرب ورق خورده و به عقب برگشته است، گفت: در روسیه توجه و علاقه به ایران وجود دارد. ایران و روسیه دو تمدنی هستند که همسایه و کنار یکدیگر بوده‌اند؛ اما باید بیشتر همدیگر را بشناسیم. 
در پایان پنل، غلامعلی رحیمی، رئیس مرکز تحقیقات مؤسسه مطالعات بین‌المللی انرژی با تاکید بر لزوم ایجاد مرکز مشترک بین ایران و روسیه گفت: بحث انرژی‌های جایگزین و گذر از پیک تقاضای نفت مطرح است. پیشنهاد من توسعه همکاری بخش انرژی ایران و روسیه و مطالعات مشترک بین موسسه مطالعات بین‌المللی انرژی و یک نهاد از روسی است؛ در موسسه موضوعاتی از جمله مطالعات مربوط به چشم انداز انرژی جهان، پیش بینی قمیت میان مدت و بلند مدت نفت خام و گاز، رصد تقاضای نفت و گاز، فناوری و… بررسی می‌شود و زمینه‌های همکاری بین ایران و روسیه وجود دارد.

http://www.PoliticalMarketing.ir/Fa/News/692106/از-پیش‌نیازهای-حذف-دلار-تا-اعمال-مکانیزم-تعیین-قیمت-بین-ایران-و-روسیه
بستن   چاپ