سیاست و بازاریابی

آخرين مطالب

ایران در آینه هوش مصنوعی جهان؛ جایگاهمان کجاست؟ نکات خواندني

ایران در آینه هوش مصنوعی جهان؛ جایگاهمان کجاست؟
  بزرگنمايي:

سیاست و بازاریابی - مهر / هوش مصنوعی به عنوان یک رشته جدید به حوزه رتبه بندی و مقالات راه یافته و رتبه 13 ایران در دنیا از منظر تعداد مقالات و رتبه اول منطقه از منظر پایگاه های معتبر، نشان از توان علمی کشور دارد.
هوش مصنوعی (Artificial Intelligence) به عنوان یک رشته علمی فنی جدید تأثیر غیر قابل انکاری بر فناوری‌ها و زندگی روزمره انسان‌ها داشته است. هوش مصنوعی، شاخه‌ای از علوم رایانه محسوب می‌شود که ایده اصلی آن از فلسفه کلاسیک نشأت می‌گیرد.
هوش از سه مقوله علمی شبکه‌های عصبی، سیستم‌های استدلال فازی و الگوریتم تشکیل شده و هدف آن نزدیک سازی رفتار و پاسخ یک سامانه رایانه‌ای به الگوهایی است که انسان براساس آنها رفتار می‌کند. برخی مهمترین هدف هوش مصنوعی را تولید ماشین‌های دارای احساسات می‌دانند اما این تنها کارکرد این پدیده نیست.
این رشته امروزه در حوزه‌های مختلف از جمله پزشکی، علوم هوافضا، اکتشافات، تسلیحات نظامی، پیش بینی وضع هوا، نقشه برداری و شناسایی عوارض، تشخیص صدا، تشخیص گفتار، تشخیص دست خط، بازی‌ها و نرم افزارهای رایانه‌ای کاربرد دارد.
همچنین شاخه‌های متنوعی از جمله شبکه‌های عصبی مصنوعی، پردازش تصویر و بینایی ماشین، الگوریتم‌های تکاملی، سیستم‌های خبره، یادگیری ماشین، داده کاوی ، پردازش زبان طبیعی، بازشناسی گفتار و … را در بر می‌گیرد.
رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار اخیر خود با نخبگان جوان و استعدادهای برتر علمی کشور از «هوش مصنوعی» به‌عنوان یک مسئله مهم و آینده‌ساز نام بردند و تأکید کردند که «این مسئله در اداره آینده دنیا نقش دارد و باید به‌گونه‌ای عمل کنیم که ایران جزو 10 کشور برتر هوش مصنوعی در دنیا قرار بگیرد.»
جمهوری اسلامی ایران در حال حاضر در حوزه هوش مصنوعی فعالیت‌های زیادی داشته است که همین امر به قرار گرفتن در میان رتبه‌های برتر منطقه و دنیا منجر شده است اما جایگاه ایران در این حوزه از منظر دانشگاهی و رتبه بندی ها چگونه است.
در این گزارش تلاش شده با بررسی چند پایگاه علمی بین المللی به بررسی وضعیت تولید علم ایران در هوش مصنوعی بپردازیم.
پایگاه نیچر ایندکس: رتبه 13 ایران در میان 25 کشور برتر در مقالات علمی هوش مصنوعی
پایگاه نیچر ایندکس (Nature Index) یک پایگاه داده علمی است که از مقالات تحقیقاتی منتشر شده در یک گروه مستقل از 82 مجله علمی با کیفیت بالا گردآوری شده است. این پایگاه داده توسط Nature Research گردآوری شده است. این شاخص ماهانه به‌روزرسانی می‌شود و داده‌ها را در دسترس قرار می‌دهد.
در حوزه هوش مصنوعی Nature Index 2020 این پایگاه جداول 100 مؤسسه برتر، 25 مؤسسه در حال رشد، 25 کشور / سرزمین برتر در هوش مصنوعی، 100 مؤسسه آکادمیک برتر، 10 مؤسسه برتر مراقبت‌های بهداشتی، 10 مؤسسه غیردولتی NPO/NGO برتر، 10 نهاد برتر دولتی، 5 شرکت برتر، 100 سازمان تحقیقاتی برتر (داده‌های ابعاد)، 25 سازمان تحقیقاتی در حال رشد (داده‌های ابعاد) و 25 کشور/ سرزمین برتر در هوش مصنوعی (پایگاه داده Dimensions ) را منتشر کرده است.
در جدول 25 کشور/ سرزمین برتر در هوش مصنوعی (داده‌های ابعاد) که بر اساس پایگاه داده Dimensions و بر اساس تعداد کل انتشارات (نشریه) در این زمینه از سال 2015 تا 2019 رتبه بندی شده است، رتبه اول متعلق به چین با 318 هزار و 534 انتشار علمی و رتبه 13 متعلق به ایران با 30 هزار و 221 انتشار علمی است.

سیاست و بازاریابی


پایگاه نیچر ایندکس: دانشگاه تهران در میان 100 مؤسسه برتر در مقالات علمی هوش مصنوعی
همچنین در جدول 100 سازمان تحقیقاتی برتر در زمینه هوش مصنوعی (داده‌های ابعاد) نیز جایگاه دانشگاه تهران در میان 100 مؤسسه برتر حوزه هوش مصنوعی قرار دارد. این 100 سازمان بر اساس تعداد کل انتشارات در این زمینه از سال 2015 تا 2019 رتبه بندی شده اند .
رتبه اول این فهرست به دانشگاه شینهوا کشور چین با 11 هزار و 867 انتشار و رتبه 59 به دانشگاه تهران از ایران با 3 هزار و 669 انتشار علمی اختصاص دارد.
پایگاه رتبه بندی سایمگو: رتبه اول منطقه و رتبه پانزدهم دنیا برای ایران در هوش مصنوعی
پایگاه رتبه‌بندی سایمگو (SCImago) در دانشگاه گرانادا اسپانیا، کشورها و دانشگاه‌ها را براساس تعداد مقالات علمی مؤسسات آموزش عالی در بانک اطلاعاتی اسکوپوس رتبه بندی می‌کند. این رتبه بندی از سه شاخص تحقیقات و نوآوری و اجتماعی به صورت ترکیبی استفاده می‌کند، در نسخه 2020 سایماگو موضوع هوش مصنوعی زیر مجموعه علوم کامپیوتر کشورها رتبه بندی شده است.
بر اساس این پایگاه رتبه جمهوری اسلامی ایران در کل دنیا 15 و در منطقه خاورمیانه اول است.
همچنین در علوم شناختی به عنوان زیرمجموعه رشته روانشناسی که یکی از رشته‌های مرتبط با هوش مصنوعی محسوب می‌شود نیز رتبه ایران در جهان 36 و در منطقه خاورمیانه سوم است.
در مهندسی برق و الکترونیک نیز که بخشی از هوش مصنوعی به آن اختصاص دارد، ایران رتبه 15 دنیا و رتبه اول منطقه خاورمیانه را به خود اختصاص داده است.
رتبه اول ایران در منطقه در حوزه هوش مصنوعی بر اساس پایگاه سایمگو

سیاست و بازاریابی


رتبه ایران در دنیا در حوزه هوش مصنوعی بر اساس پایگاه سایمگو

سیاست و بازاریابی


رتبه بندی جهانی هوش مصنوعی از منظر علوم رایانه: حضور 2 دانشگاه و یک پژوهشگاه ایرانی
یکی دیگر از مهمترین رتبه بندی‌های جهانی که می‌تواند جایگاه دانشگاه‌های ایرانی را در علوم رایانه، هوش مصنوعی، نرم افزارها و رباتیک نشان دهد، رتبه بندی جهانی علوم رایانه یا csrankings است. در این رتبه بندی مقالات محققان با نمایه گوگل اسکولار آنها به نمایش در می‌آید.
در واقع رتبه بندی علوم رایانه (CSRankings) یک رتبه بندی مبتنی بر سنجه از برترین مؤسسات علوم رایانه در سراسر جهان است. این رتبه بندی به دسته بندی دانشگاه‌ها در مناطق مختلف جهان پرداخته است و در بخش کل جهان تنها 50 دانشگاه اول دنیا را به نمایش گذاشته است. این رتبه بندی سنجه های هر دانشگاه را در فاصله 2011 تا 2021 مورد بررسی قرار داده است.
جایگاه دانشگاه‌های ایرانی در رتبه بندی علوم رایانه (CSRankings) منطقه آسیا
دانشگاه صنعتی شریف با رتبه کل 63 در آسیا
موضوعزیر مجموعهبازه رتبه در آسیا
هوش مصنوعیهوش مصنوعی64
بینش رایانه‌ای59
یادگیری ماشینی و داده کاوی 50
پردازش زبان طبیعی55
بازیابی وب و اطلاعات57
سیستم‌هامعماری کامپیوتر. شبکه‌های کامپیوتری. امنیت کامپیوتر. پایگاه‌های داده. طراحی اتوماسیون. جایابی سیستم‌ها. محاسبات با کارایی بالا. محاسبات تلفن همراه. اندازه گیری و عملکرد تحلیل و بررسی. سیستم عامل. زبان‌های برنامه نویسی. مهندسی نرم افزار56
نظریه‌هاالگوریتم‌ها و پیچیدگی. رمزنگاری. منطق و تأیید 40
میان رشته‌ایزیست بوم بیوانفورماتیک . گرافیک کامپیوتری. اقتصاد و محاسبات. تعامل انسان و کامپیوتر. رباتیک. تجسم70
پژوهشگاه دانش‌های بنیادی با رتبه کل 73 در آسیا
موضوعزیر مجموعهبازه رتبه در آسیا
هوش مصنوعیهوش مصنوعی. بینش رایانه‌ای. یادگیری ماشینی و داده کاوی . پردازش زبان طبیعی. بازیابی وب و اطلاعات-
سیستم‌هامعماری کامپیوتر. شبکه‌های کامپیوتری. امنیت کامپیوتر. پایگاه‌های داده. طراحی اتوماسیون. جایابی سیستم‌ها. محاسبات با کارایی بالا. محاسبات تلفن همراه. اندازه گیری و عملکرد تحلیل و بررسی. سیستم عامل. زبان‌های برنامه نویسی. مهندسی نرم افزار48
معماری کامپیوتر10
طراحی اتوماسیون24
اندازه گیری و عملکرد تحلیل و بررسی19
نظریه‌هاالگوریتم‌ها و پیچیدگی. رمزنگاری. منطق و تأیید -
میان رشته‌ایزیست بوم بیوانفورماتیک . گرافیک کامپیوتری. اقتصاد و محاسبات. تعامل انسان و کامپیوتر. رباتیک. تجسم-
دانشگاه علم و صنعت ایران با رتبه کل 85 در آسیا
موضوعزیر مجموعهبازه رتبه در آسیا
هوش مصنوعیهوش مصنوعی. بینش رایانه‌ای. یادگیری ماشینی و داده کاوی . پردازش زبان طبیعی. بازیابی وب و اطلاعات81
پردازش زبان طبیعی52
سیستم‌هامعماری کامپیوتر. شبکه‌های کامپیوتری. امنیت کامپیوتر. پایگاه‌های داده. طراحی اتوماسیون. جایابی سیستم‌ها. محاسبات با کارایی بالا. محاسبات تلفن همراه. اندازه گیری و عملکرد تحلیل و بررسی. سیستم عامل. زبان‌های برنامه نویسی. مهندسی نرم افزار69
پایگاه‌های داده48
نظریه‌هاالگوریتم‌ها و پیچیدگی. رمزنگاری. منطق و تأیید -
میان رشته‌ایزیست بوم بیوانفورماتیک . گرافیک کامپیوتری. اقتصاد و محاسبات. تعامل انسان و کامپیوتر. رباتیک. تجسم-
با توجه به اینکه حوزه‌های هوش مصنوعی، رباتیک و علوم شناختی ترکیبی از علوم مختلف هستند، برای بررسی از مجموعه علوم هنر و علوم انسانی، علوم رایانه، علوم اجتماعی (زبانشناسی)، نرم افزار، مهندسی کنترل و سیستم، مهندسی برق و الکترونیک، علوم اعصاب و علوم اعصاب شناختی، روانشناسی تجربی و شناختی، روانشناسی اعصاب و روانشناسی فیزیولوژیک استفاده شده است.
همچنین از آنجا که بسیاری از رتبه بندی‌های رایج و معتبر دنیا به طور خاص به شاخه «هوش مصنوعی» نپرداخته‌اند و به حوزه‌های مرتبط با آن مانند علوم رایانه، الکترونیک، علوم شناختی و … پرداخته‌اند برای بررسی وضعیت هوش مصنوعی دانستن جایگاه ایران در علوم کامپیوتر به عنوان منبع اصلی این رشته تعیین کننده است.
پایگاه رتبه بندی یواس نیوز: حضور 15 دانشگاه ایرانی در میان دانشگاه‌های برتر علوم کامپیوتر
پایگاه رتبه بندی US News رتبه بندی موضوعی دانشگاه‌های جهان را انجام می‌دهد. این پایگاه دانشگاه‌ها را در 43 حوزه موضوعی و با استفاده از داده‌های پایگاه معتبر مقالات علمی « کلایورت » (Clarivate) و داده‌های کتاب‌سنجی براساس Web of Science رتبه‌بندی می‌کند. در این رتبه‌بندی موضوعی عملکرد تحقیقاتی دانشگاه در آن موضوع با معیارهایی مانند انتشارات، استنادها و شاخص شهرت جهانی بررسی شده است.
با توجه به اینکه هوش مصنوعی به صورت مستقل بررسی نشده، تعداد 7 دانشگاه ایرانی در میان دانشگاه‌های رتبه بندی شده توسط US News در موضوع علوم کامپیوتر که مرتبط با هوش مصنوعی است، حضور دارند.
جدول دانشگاه‌های ایرانی حاضر در پایگاه رتبه بندی US News در علوم کامپیوتر
نام دانشگاهرتبه در موضوعرتبه کلی
دانشگاه تهران106353
دانشگاه آزاد اسلامی160434
دانشگاه صنعتی شریف226647
دانشگاه صنعتی امیر کبیر253647
دانشگاه علم و صنعت ایران416929
دانشگاه شیراز433833
دانشگاه صنعتی اصفهان463689
رتبه‌بندی لایدن: حضور پررنگ دانشگاه‌های ایرانی در ریاضی و علوم کامپیوتر
نسخه نظام رتبه بندی لایدن (leiden) در سال 2021 میلادی تعداد 1225 دانشگاه برتر جهان از 69 کشور را در 20 شاخص در قالب 4 معیار کلی مرجعیت علمی، دیپلماسی علمی، دسترسی آزاد به انتشارات و تنوع جنسیتی مورد رتبه بندی قرار داد. در این ارزیابی‌ها از تولیدات علمی دانشگاه‌ها در سال‌های 2016 الی 2019 از پایگاه اطلاعاتی Web of Science استفاده شده است.
از کشور ایران 36 دانشگاه در «علوم مهندسی» و 29 دانشگاه در «ریاضی و علوم کامپیوتر» قرار دارند. این نظام رتبه بندی هوش مصنوعی را به صورت مستقل بررسی نکرده است. فهرست دانشگاه‌های ایرانی تنها در «ریاضی و علوم کامپیوتر» در جدول زیر آمده است.
جدول دانشگاه‌های ایرانی حاضر در پایگاه رتبه بندی لایدن در موضوع علوم کامپیوتر
ردیفدانشگاهردیفدانشگاه
1دانشگاه صنعتی امیرکبیر16دانشگاه سمنان
2دانشگاه تهران17دانشگاه شاهرود
3دانشگاه صنعتی شریف18دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل
4دانشگاه علم و صنعت ایران19دانشگاه گیلان
5دانشگاه شهید بهشتی20دانشگاه کاشان
6دانشگاه فردوسی مشهد21دانشگاه رازی کرمانشاه
7دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی22دانشگاه زنجان
8دانشگاه تبریز23دانشگاه ارومیه
9دانشگاه صنعتی اصفهان24دانشگاه صنعتی سهند
10دانشگاه تربیت مدرس25دانشگاه شهید چمران اهواز
11دانشگاه شیراز26دانشگاه پیام نور
12دانشگاه اصفهان27دانشگاه مازندران
13دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران28دانشگاه صنعتی مالک اشتر
14دانشگاه شهید باهنر کرمان29دانشگاه بوعلی سینا همدان
15دانشگاه یزد
رتبه بندی شانگهای: دانشگاه‌های ایرانی در میان 500 دانشگاه برتر علوم مرتبط با هوش مصنوعی
در میان رتبه بندی‌های معتبر جهان، نظام رتبه بندی شانگهای کشور چین یکی از سه نظام معتبر رتبه بندی در سطح بین‌المللی است که کیفیت آموزش، کیفیت اعضای هیئت علمی، برونداد پژوهشی و عملکرد سرانه، توسط شاخص‌های 6 گانه ارزیابی می‌شوند.
در رتبه بندی موضوعی شانگهای در سال 2021 بیش از 1800 دانشگاه از میان 4000 دانشگاه در 93 کشور و منطقه جهان در 54 موضوع در علوم طبیعی، مهندسی، علوم زیستی، علوم پزشکی و علوم اجتماعی رتبه بندی شدند و دانشگاه‌های ایرانی در بازه 500 دانشگاه برتر دنیا قرار گرفتند.
جدول دانشگاه‌های ایرانی حاضر در پایگاه رتبه بندی شانگهای در موضوع علوم و مهندسی کامپیوتر
موضوع: علوم و مهندسی کامپیوتر رتبه بندی شانگهای
نام دانشگاهبازه رتبه
دانشگاه آزاد اسلامی201-300
دانشگاه تهران201-300
دانشگاه صنعتی امیر کبیر401-500
دانشگاه صنعتی شریف401-500
رتبه بندی کیواس: 3 دانشگاه ایرانی در میان 200 دانشگاه برتر حوزه کامپیوتر
نظام رتبه‌بندی جهانی کیو اس (QS) توسط مؤسسه « کاکارلی سیموندز » در کشور انگلستان در 6 شاخص آموزش، پژوهش، قابلیت جذب در بازار کار و بین المللی سازی دانشگاه‌ها را رتبه بندی می‌کند.
منابع اطلاعاتی مورد استفاده نظام کیو اس اطلاعات حاصل از نظرسنجی‌ها، اطلاعات ارائه شده از سوی دانشگاه‌ها و اطلاعات انتشارات علمی دانشگاه‌ها در پایگاه استنادی اسکوپوس (Scopus) در بازه زمانی 5 ساله (2015-2019) و استنادات در بازه زمانی 6 ساله (2015-2020) است.
این نظام رتبه بندی به صورت مشخص در هوش مصنوعی دسته بندی موضوعی ندارد اما در حوزه‌های مرتبط از جمله علوم کامپیوتر دانشگاه‌های ایرانی دارای رتبه هستند.
جدول دانشگاه‌های ایرانی حاضر در پایگاه رتبه بندی کیواس در کامپیوتر
موضوع: علوم و مهندسی کامپیوتر رتبه بندی کیواس
نام دانشگاهبازه رتبه
دانشگاه صنعتی شریف251-300
دانشگاه تهران401-450
دانشگاه صنعتی امیر کبیر551-600
رتبه بندی تایمز: بالاترین رتبه دانشگاه‌های ایرانی در علوم کامپیوتر
یک از رتبه بندی‌های مهم دنیا، رتبه بندی جهانی تایمز به صورت سالانه است که به ارزیابی و سنجش دانشگاه‌ها در حوزه‌های موضوعی مختلف می‌پردازد. در رتبه بندی موضوعی از 13 شاخص عملکردی متناسب با معیارهای آموزش، پژوهش، استنادات، وجهه بین المللی و ارتباط با صنعت بهره می‌گیرد.
محاسبات رتبه بندی تایمز از سه منبع اطلاعاتی «داده‌های ارسالی از دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی به صورت خود اظهاری»، «داده‌های حاصل از نظرسنجی شهرت توسط متخصصین آموزش عالی» و «اطلاعات تولیدات علمی مؤسسات آموزش عالی نمایه شده در پایگاه استنادی اسکوپوس » جمع آوری می‌شود.
در حوزه علوم کامپیوتری 12 دانشگاه از ایران در بین 891 دانشگاه برتر جهان قرار دارند. دانشگاه‌های صنعتی شریف با بازه رتبه‌ای 250-201، دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دانشگاه تهران با بازه رتبه‌ای 400-301، دانشگاه صنعتی اصفهان با بازه رتبه‌ای 500-401، دانشگاه‌های علم و صنعت ایران، شیراز، تبریز با بازه رتبه‌ای 600-501، دانشگاه‌های فردوسی مشهد، خواجه نصیرالدین طوسی، شهید باهنر کرمان، شهید بهشتی و یزد با بازه رتبه‌ای 800-601 در این فهرست حضور دارند.
جدول دانشگاه‌های ایرانی حاضر در پایگاه رتبه بندی تایمز در حوزه «علوم کامپیوتر»
موضوع علوم کامپیوتر
بازه رتبهدانشگاه‌ها
201–250دانشگاه صنعتی شریف
301–400دانشگاه صنعتی امیرکبیر. دانشگاه تهران
401–500دانشگاه صنعتی اصفهان
501–600دانشگاه علم و صنعت ایران. دانشگاه شیراز. دانشگاه تبریز
601–800دانشگاه فردوسی مشهد. دانشگاه صنعتی خواجه نصیر طوسی. دانشگاه شهید باهنر کرمان. دانشگاه شهید بهشتی. دانشگاه یزد
به گزارش مهر، بررسی توان علمی کشور در حوزه هوش مصنوعی تنها به مقالات علمی و رتبه بندی‌های دانشگاهی محصور نمی‌شود بلکه در حوزه‌های مختلفی که زیرشاخه‌های کاربردی هوش مصنوعی هستند نیز می‌توان ردپای توان محققان و دانشمندان ایرانی را مشاهده کرد. به نظر می‌رسد بخشی از این تصویر در آینه جهان بازنمایی شده و هنوز بخشی از آن با توجه به نوپا بودن این رشته در ایران، مغفول مانده که لزوم توجه مدیران و مسئولان حوزه علم و فناوری کشور را می‌طلبد.

لینک کوتاه:
https://www.siasatvabazaryabi.ir/Fa/News/223942/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دیدار معاون مددکاری و مشارکت های مردمی بنیاد شهید و امور ایثارگران با نماینده ولی فقیه و استاندار البرز

استان البرز شهدای بزرگی را تقدیم نظام کرده است

رسیدگی به درخواست 41 متقاضی توسط سرپرست بنیاد شهید و امور ایثارگران آذربایجان شرقی

قوانین مصوب با اعتبارات بنیاد شهید همخوانی ندارد

دستگاه های جوجه کشی شرکت مکانیزاسیون در مسیر صادرات

سفر به دنیای ارباب حلقه ها با تریلر جدید Tales of the Shire: A Lord of the Rings

معاون سلامت و توانمندسازی اجتماعی  بنیاد شهید و امور ایثارگران با جمعی از جانباران قطع نخاعی دیدار کرد

اپل احتمالاً با قراردادی یک میلیارد دلاری، حق پخش مسابقات جدید فیفا را به‌دست می‌آورد

ممنوعیت آیفون؛ اول کارمندان دولت چین، حالا پرسنل ارتش کره

پیورا 70 اولترا یکی از مشکلات بزرگ گوشی‌های هواوی را برطرف کرده است

سخنگوی متا به 6 سال حبس در روسیه محکوم شد

دانشمندان حلقه‌ مفقوده بین رژیم غذایی نامناسب و سرطان را کشف کردند

بیلی آیلیش به بازی فورتنایت می‌آید

آپدیت بزرگ Tiny11 از راه رسید؛ نسخه سبک ویندوز 11 برای کامپیوترهای قدیمی

احتمالا خانواده آیفون 16 فاقد دکمه‌های فیزیکی خواهد بود

هند به دنبال ماموریت‌های فضایی بدون زباله تا سال 2030

میزو با گوشی «21 نوت» به بازار موبایل برمی‌گردد

مایکروسافت با همکاری متا، نسخه ایکس باکس هدست کوئست را می‌سازد

پرش فضانورد و ماجراجوی اتریشی از فاصله ی حدود 39 کیلومتری زمین

گلکسی زد فلیپ 6 احتمالاً در 7 رنگ مختلف عرضه می‌شود

عملکرد برخی از پردازنده‌های اینتل یک‌شبه 9 درصد افت کرد

سرقت اطلاعات بیماران یک شرکت آمریکایی توسط هکرها

سیستم بادبان خورشیدی پیشرفته ناسا؛ شاهکار جدید فناوری‌ فضایی!

مایکروسافت با استخدام مدیر متا برای «جابه‌جاکردن مرزهای هوش مصنوعی» آماده می‌شود

انتقاد نماینده گچساران از افزایش تعرفه اینترنت

دادگاه برزیلی ایکس را بازخواست می‌کند

تصاویری شگفت‌انگیز از سحابی horsehead و Orion

آیفون زیر سایه هواوی رفت

حلقه هوشمند سامسونگ ظاهراً در 8 اندازه مختلف عرضه می‌شود

ناسا نقشه ٧٢ پرواز هلیکوپتر نبوغ در مریخ را به‌ نمایش گذاشت

تلاش محمد دلاوری برای شکافتن هسته در سازمان انرژی اتمی

ایجاد هر خاطره جدید به مغز آسیب می‌زند!

ویژگی بسیار کاربردی واتساپ؛ اشتراک فایل بدون نیاز به اینترنت

اپل با هدف توسعه هوش مصنوعی در آیفون، استارتاپ فرانسوی Datakaleb را تصاحب کرد

شیشه‌هایی که مانع از رشد بیوفیلم دریایی می‌شوند

برگزاری کنفرانس علمی ادواری «بازتوانی بیماری های عصبی – کمر درد»

گوشی Nothing Phone (3) احتمالا اواخر 2024 معرفی خواهد شد

نسل جدیدی از نانوذرات نقره به تولید صنعتی رسید

شیائومی 15 قبل از همه گوشی‌های دیگر به تراشه 2024 کوالکام مجهز می‌شود

جنجال جدید مالک ایکس؛ نخست‌وزیر استرالیا ایلان ماسک را «میلیاردر متکبر» نامید

هواوی رقابت‌ با اندروید و iOS را به بازارهای جهانی می‌کشاند

ببینید دنیای کوانتوم چه قدر غیر قابل باوره!

هشدار مسدودیت برای بخش املاک «دیوار» و «شیپور»

پرش فضانورد و ماجراجوی اتریشی Felix Baumgartner از فاصله ی حدود 39 کیلومتری زمین

ناسا یک باکتری جهش‌یافته و خطرناک را در فضا کشف کرد

برگزاری دومین کنگره 8 هزار شهید گیلان با حرکت جهادی

تکریم خانواده شهدا و  ترویج فرهنگ ایثار و شهادت امر بزرگی است که باید از دل جریان‌های مردمی بجوشد

دکتر قاضی‌زاده هاشمی: یادواره شهدا از جنس کار زینبی و رساندن پیام شهدا است

معاون وزیر ارتباطات مطرح کرد؛ تسهیل امور مردم در پنجره واحد مدیریت زمین با هوش مصنوعی

جهش قیمتی برخی مدلهای تلفن همراه با وجود تخصیص ارز نیمایی